perjantaina, tammikuuta 07, 2005

Atlantis

Tänään ajatukseni siirtyivät tsunamista Krakatauhun http://vulcan.wr.usgs.gov/Volcanoes/Indonesia/description_krakatau_1883_eruption.html
ja Krakatausta Atlantikseen.

Atlantiksesta on kirjoitettu paljon, ja suurin osa soopaa. Pääeoriat on esitettytässä linkissä:
http://www.unmuseum.org/atlantis.htm

Siis: joko koko juttu on kirjallinen sepite. Miksi ei olisi, minulla on hyllyssä kirjoja Keskimaasta ja Vulcanista, eikä kumpikaan paikka löydy kartalta. Miksi Platon olisi ollut tosikompi kuin Tolkien?
Tai Platon kirjoitti täyttä totta, jolloin mm. Atlantis olisi keskellä Atlanttia. On hyviä syitä olettaa, ettei ole, merenpohjan kartoitus yhtenä, aikamääre toisena.
Tai Platonilla oli tositarina taustana, ja silloin ehdokkaana olisi vahvimmin nykyinen Santorini, minolaisena aikana nimeltään joko Strongyle, pyöreä saari, tai Kalliste, kaunis saari. Santorini oli ja on tulivuori. Minolaisella ajalla se räjähti ja räjähdys kehitti tsunamin, joka muun muassa tuhosi Kreetan minolaisen kilttuurin.

Nyt on haettu julkisuutta Atlantiksen nimissä löydöille Kyproksen läheltä. Meren pohjassa on kaupunki, niin löytäjä mainitsee. En epäile hetkeäkään, Välimeri kätkee ihmeitä, mutta Atlantikseksi en sitä usko. Minä veikkaan Santorinia. Santrinin näkökanta tässä linkissä:
http://volcano.und.nodak.edu/vwdocs/volc_images/europe_west_asia/santorini.html

Mary Renaultin "Kuninkaan on kuoltava" on mainio kirja, joka kytkee yhteen Theseuksen tarun ja Kreetan tuhon. Theseuksen vuoksi ajattelen Santorinia mieluiten Kallistena.


Santorini nykyään, tulivuoren muoto erottuu hyvin.