lauantaina, tammikuuta 08, 2005

Isä Damien

Lueskelin CNN:n "paikallisuutisia", joista jokainen käsittää useita osavaltioita. Havaijin kohdalta löytyi tieto, että Vatikaani ei suostu vahvistamaan isä Damienille toista ihmettä. Pyhimykseksi julistamiseen tarvitaan kaksi todistettua ihmettä. Isä Damienin toinen ihme (toista ei mainittu) oli havaijilainen nainen, joka parantui syövästä. Nyt on todistettu, että nainen rukoili muitakin marttyyrejä, joten isä Damienin osuus on epäselvä. Isä Damien on julistettu autuaaksi, mutta pyhimyksen arvonimi on vaakalaudalla.

Katsoin Internetistä, kuka on tämä isä Damien. Osoittautui, että hän oli varsin vaikuttava hahmo. http://www.nps.gov/kala/docs/damien.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Father_Damien

Hän oli belgialainen pappi, joka vapaaehtoisesti lähti Molokaihin, jonne havaijilaiset eristivät spitaaliset (nykyään Hansenin tauti). Havaijilla pelättiin 1800-luvulla tautia niin, että sairastuneet heitettiin veneistä Molokain rantatyrskyihin tulemaan toimeen niin hyvin kuin voivat. Ruokaa toimitettiin tynnyreissä, mutta minkäänlaista hoitoa, esivaltaa tai muuta ei saarella ollut. James Michenerin kirjassa "Havaiji" on kammottava kuvaus Molokain spitaalisten elämästä.

Isä Damien siis asettui saarelle huolehtimaan sairaista. Hän ei tyytynyt hengellisen lohdun antamiseen, vaan hoiti sairauksia, rakensi omin käsin taloja ja kaivoi hautoja. Lopulta hän sairastui itse ja kuoli saarella. Siinä vaiheessa - lähinnä hänen toimintansa ansiosta - sairaat saivat jo muutakin apua. Isä Damien on nyt spitaalisten, AIDSia sairastavien ja Havaijin saariryhmän epävirallinen suojeluspyhimys. Saarella vietetään muistopäivää hänen kuolinpäivänään 15. huhtikuuta, muta katolisen kirkon autuaitten kalenterissa hänen päivänsä on 10. toukokuuta.

Tarkoitukseni oli tänään perehtyä amerikkalaisten omituisiin elämäntapoihin ja törmäsinkin pyhimykseen. Sellaista on elämä Internetissä.Isä Damien kuolinvuoteellaan