perjantaina, tammikuuta 21, 2005

W. Somerset MaughamW. Somerset Maugham on elegantti kirjailija, jota luetaan liian vähän. Minulla on kaksi novellikokoelmaa, "Väräjävä lehti" ja "Kirje", jonka taas tänään luin. Maugham oli ilkeä ja ironinen, herjasi Englannin kirjallisia piirejä ja kuvasi useassa tarinassaan aikansa Tyynenmeren aluetta ja englantilaisia plantaasiviljelijöitä. Tässä linkissä joitakin sitaatteja Maughamin tyylistä.

Näyte Maughamin tyylistä suosikkinovellissani "Innoitus", jossa kirjailijattaren aviomies karkasi keittäjän kanssa ja kirjailijatar häätyi kirjoittamaan salapoliisiromaanin. Kuvaus kyseisestä naisesta:

"Hän osasi sijoittaa puolipisteen siten, että sivistynyt ja herkän huumorintajun omaava henkilö ei tosin varsinaisesti nauranut suutaan ristiin, mutta hihitti ihastuneesti, ja kuta sivistyneempi oli, sitä ihastuneemmin hihitti. Kirjailijattaren ystävät sanoivat, että se sai kaikki muut huumorin muodot tuntumaan karkeilta ja liioittelevilta. Useat kirjailijat olivat yrittäneet matkia häntä - mutta suotta: mitä ikinä rouva Albert Forresterista saattoikin sanoa, oli pakko myöntää, että puolipisteestä hän sai kaiken huumorin irti viimeistä hitusta myöten ja ettei kukaan muu yltänyt likikään hänen tasalleen."

Olen lukenut jonkun ilkeän kuvauksen Maughamin viime vuosista. Hän oli kuuluisuus, jota ihailevat lukijat kävivät tapaamassa. Hän oli myös pahasti dementoitunut, ja esitteli upeaa erektiotaan vieraiden ihailtavaksi. Maugham olisi itse mielellään kirjoittanut tilanteesta novellin.