sunnuntaina, tammikuuta 23, 2005

GarnethillDenise Minan "Garnethill" on kova ja hyvä jännityskirja murhista, insestistä ja mieleltään häiriintyneiden seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Glascow on tuore ympäristö. Garnet Hill on kaupunginosa Glascowissa. En käsitä, miksi kaupunginosan nimi on kirjoitettu yhteen kirjan nimessä.

Näkökulma ei ole poliisin, he ovat pikemminkin vihamielinen tekijä. Päähenkilö on Maureen, joka on ollut mielisairaalassa skitsofrenian vuoksi. Maureenilla on ollut suhde lääkäriin, joka on työskennellyt samalla klinikalla, jolla Maureen käy hoitoa saamassa. Maureen on juuri saanut selville, että mies on naimisissa, ja kännää kunnolla ystävättären kanssa. Hän palaa yöllä kotiin ja sammuu sänkyynsä. Aamulla hän menee keittiöön kovassa krapulassa ja löytää rakastajansa sidottuna tuoliin. Miehen kurkku on leikattu auki.

Tästä tilanne lähtee. Heti kättelyssä paljastuu myös, että Maureenin veli ei mielellään esittele alibiaan poliisille, koska hän on huumediileri. Maureenin äiti on toivoton juoppo ja uskoo tyttärensä tehneen murhan. Poliisit kieltäytyvät uskomasta häntä. Kuolleen miehen perhe pitää häntä viettelijänä.

Onneksi Maureen on kova vaikka samalla hauras. Elävä ihminen parhaimmillaan. Englantilaisilla on kyky kirjoittaa jännitystä, joka ei ole kaavamaista, ja joka elää. Suosittelen. Toivottavasti Denise Minaa käännetään lisääkin.