perjantaina, helmikuuta 11, 2005

Kerrosvoileipämies


Lawrence Sanders

Edward X. Delaney on jykevä mies, joka käyttää kengurunnahkaisia kenkiä. Hän on New Yorkin eläkkeelle jäänyt poliisipäällikkö. Hän syö kerrosvoileipiä ja suunnittelee joskus kirjoittaa kirjan "Päällikkö Dealeyn kerrosvoileivät". Leipiä on kahdenlaisia: kuivia, jotka syödään sanomalehden päältä ja kääritään lehti sitten muruineen roskiin, ja märkiä, jotka syödään kumartuneena tiskipöydän ylle.

"Toisen leivän hän höysti valkoisella kananlihalla ja punasipulirenkailla sekä pikkuisilla mustilla kivettömillä oliivikiekoilla. Tilkka piparjuurikastiketta kruunasi komeuden. Toisen leivän hän valmisti punamureasta argentiinalaisesta suolatusta säilykehäränlihasta kurkkuviipaleiden kera.
Hän käytti ruisleipää pohjana ja päällisenä. Hän kääri molemmat leivät alumiinifolioon ja laittoi ne kylmenemään jääkaapin takaosaan."


Edward X. Delaney oli Lawrence Sandersin luomus kuolemansynti-sarjassa. Valitettavasti Sanders kuoli ennen kuin ehti loppuun. Vain neljä kuolemansyntiä on kirjattu.

Jotkut ovat epäilleet, että Lawrence Sanders oli naiskirjailijan peitenimi. Hänen naiskuvansa ovat myötätunnolla tehdyt ja jokseenkin poikkeavia. "Toisessa kuolemansynnissä" kuvataan ylilihava nainen, joka silti on houkutteleva. "Kolmes kuolemansynti" käsittelee pre-menstruaatiota. "Neljännessä kuolemansynnissä" on ihastuttava, okkultismiin uskova lady.

En ole aikoihin saanut käsiini "Ensimmäistä kuolemansyntiä", vaikka metsästän antikvariaateista. Kirjoilla on kuulemma kysyntää; Sandersilla on oma ihailijakuntansa. Juonet eivät ole niinkään tärkeitä, vaan rehevät, mieleen jäävät ihmiset. Edward X. Delaneyn työparina oleva Abner Boone, alkoholisti, saa myös kunnioittavan kohtelun, vaikka "Toisessa kuolemansynnissä" kuvattu retkahdus viinaan on harvinaisen inhorealistinen; lukiessakin tuntee oksennuksen löyhkän.

Blogimaailman henki ei pidä Sandersista. Söi juttuni. Toivottavasti se nyt suostuu esiintymään kunnolla.