maanantaina, tammikuuta 31, 2005

Mary KingsleyMary Kingsley (1862 - 1900) oli viktoriaaninen vanhapiika, joka päätti lähteä Länsi-Afrikkaan. Hän oli hoitanut invalidiäitiään, kunnes sekä äiti että isä kuolivat, ja Mary pystyi toteuttamaan omaa mieltään. Länsi-Afrikkaan hän siis lähti ja kirjoitti retkistään kirjan "Travels in West Africa", joka teki hänestä kuuluisuuden Englannissa. Kannattikin. Hän ei ainoastaan retkeillyt viidakossa ilman toista valkoihoista, vaan teki sen myös viktoriaanisissa vaatteissaan. Jokin sellainen pikkujuttu kuin viidakko ei ollut mikään syy poiketa tavoistaan.

Hän kertoo kirjassaan hyvän paksun hameen siunauksesta; hän putosi norsukuoppaan terotettujen seipäiden päälle. Miehen asussa - jota hänelle oli suositeltu - hän olisi lävistynyt. Nyt hän vain keräsi alushameet alleen ja kiljui kuin syötävä, kunnes kantajat löysivät köyden ja hinasivat hänet ylös. Mustalla sateenvarjollaan hän rapsutti virtahepoa korvan takaa "ja erosimme ystävällisissä väleissä". Samalla sateenvarjolla Mary piti loitolla krokotiilia ollessaan kanootissa kantajiensa kanssa Kongo-virralla.

Luennolla hän teki vaikutuksen riisumalla hattunsa ja ilmoittamalla, että samaan päähineeseen hän oli kaatanut afrikkalaisen heimopäällikön majassa olleen nahkapussin sisällön. Pussista tuli outo haju ja Mary oli utelias. Hattuun putosi mm. pari ihmiskättä ja melko tuore silmämuna. Mary kaatoi tavarat takaisin pussiin, pani hatun taas päähänsä ja nukahti.

Viktoriaaninen kainous ei sallinut riisuutumista, ellei ovessa ollut lukkoa. Hän kieltäytyi jopa kylvystä eräällä kauppa-asemalla, koska ikuunat olivat ilman verhoja.

Mary palasi Afrikkaan ja buurisodan aikana ilmoittautui vapaahetoiseksi hoitajaksi buurivangeille, koska Englannista tulleet, isänmaalliset hoitajat kieltäytyivät tästä tehtävästä. Mary sai lavantaudin. Todettuaan taudin laadun hän torjui turhat hoitoyritykset, kääntyi seinää kohti ja kuoli yksinään - "arvokkaasti kuin eläimet", kuten hän itse pyysi saada tehdä. Hänet haudattiin mereen, myös toivomuksensa mukaan.

Mary kieltäytyi osallistumasta kamppailuun naisten äänioikeudesta. Hän kulki omaa tietään, teki tahtonsa mukaan eikä ymmärtänyt, miksi muut eivät voisi tehdä samoin. Hänen on täytynyt olla ärsyttävä , mutta kunnioitettavin kaikista lajeista - kaavoihin sopeutumaton, itsenäinen ihminen.

Tässä pari linkkiä Marystä:
http://www.royalafricansociety.org/history/mary_kingsley
http://africanhistory.about.com/library/weekly/aa011002b.htm


1 Comments:

Blogger Panu said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

1:20 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home