lauantaina, tammikuuta 29, 2005

100 vuotta sitten


Rakennusmestari Jonas Anderssonin Waltham Orient Buckboard oli aiheena tamperelaiseen sanontaan "tutisee ja vapisee kuin Anderssonin automapiili".

100 vuotta sitten autot herättivät kauhua ja hämminkiä Tampereella. Aamulehden tämän päiväisen autoliitteen mukaan vuonna 1902 Vanhalla sillalla, nykyään Hämeensilta, "ohiajanut automobiili pelästytti erään ajurin hevosen, joka heitti ohjastajansa maahan. Tovin tiedottomana maattuaan pääsi ajuri kuitenkin omin neuvoin pois." Uutinen on Tammerfors Nyheteristä. Sama auto - sähköauto - herätti pahennusta myöhemminkin samana vuonna. Konstaapeli kirjasi muistiin, että "vielä illalla myöhään pimeessä ajeli sähkövaunullaan pitkin Amurin katuja, että hevoset pelkäsivät, mikä niin ollen on kerrassaan vaarallista".Kuvassa vuoden 1902 sähköauto - tällaista jo hevonenkin pelkää

Vielä viisikymmentä vuotta sitten, kun kaksi autoa kolaroi Tampereen kadulla, tapauksesta pantiin lehteen juttu ja kuva, jossa sankka joukko pikkupoikia ihmetteli tätä eriskummallista tapausta - kaksi autoa samalla kadulla.