keskiviikkona, tammikuuta 26, 2005

Modesty Blaise

Olen ollut Modesty Blaisen ystävä siitä asti, kun ensimmäinen kirja ilmestyi. Minulta vei vuosikausia tajuta, että Modesty on sarjakuvahahmo. Modesty on erinomaisen ihailtava roolimalli, vaikka omana kunnianhimona ei olisikaan konnien heittely ketoon. Hänellä on kyky ottaa onnettomuudet ja julmuudet tuosta vain ja jatkaa siitä, mistä voi. Hän harrastaa kulttuuria ja nauttii elämän iloista, enkä tarkoita pelkästään miehiä. Modestyllä ja hänen ystävällään ja apulaisellaan Willie Garvinilla on ällistyttävä kirjo harrastuksia. Kesken kovan keikan he keskustelevat Sibeliuksesta, harrastavat laskuvarjohyppyjä, keräävät villikukkia... sanokaa vain, mitä he EIVÄT harrasta.

Molemmat ovat suvaitsevaisia. Willien naisystävistä tärkeimmät ovat sokea tyttö ja yksijalkainen nainen. Heidän huumorintajunsa on käytännönläheistä, mutta minuun se vetoaa. Esimerkki: Britannian salaisen palvelun päällikkö sir Gerard Tarrant on heidän ystävänsä. Sir G:llä on ongelmia tietystä roistosta, joka kiristää häntä. Mies on saanut haltuunsa luettelon salaisista agenteista ja uhkaa ilmiantaa nämä. Modesty pohtii juuri, mitä antaisi sir G:lle syntymäpäivälahjaksi. Williellä on valmis ehdotus koskien kyseistä roistoa:

"Miten olisi jos tappaisit hänet syntymäpäivälahjaksi Tarrantille? Ei ukko siitä mitään takan päällä pidettävää saisi tietenkään, mutta kaunis ajatushan se kuulemma eniten merkitsee."

Modestyn taistelukohtaukset ovat herkullista luettavaa. Eräs kohta on hämmästyttänyt minua siitä asti kun kirjan käteeni sain:

Modesty oli viiden askeleen päässä miehestä ja liikkui hyvin nopeasti sillä hetkellä kun pistooli nousi kotelostaan. Tytön lihakset räjähtivät, hän hyppäsi jalat edellä ja vartalo vaakatasossa. Modestyn ristissä olevat jalat lukkiutuivat miehen niskan ympärille samalla hetkellä kun mies yritti kumartua ja tytön ojentunut vartalo kiertyi rajusti ilmalennon aikana. Modestyn kädet olivat levällään, ne lisäsivät jalkojen vääntövoimaa.
Mies heilahti sivuttain kivikaiteen yli kuperkeikassa - miehen pää oli heilahdusakseli. Modesty putosi kasvot edellä kohti kaiteen harjaa kädet valmiina kohtaamaan kaiteen ja hän tunsi raskaan painon häviävän otteestaan kun miehen keikahtava ruumis irtosi hänen jaloistaan ja putosi.

Miten tämä on fysiikan lakien mukaan mahdollista? Sarjakuvassa samantyyppinen liike tukee lattiasta ja näyttää uskottavammalta.Kirjoja ja sarjakuvien käsikirjoituksia kirjoittaa siis Peter O'Donnell ja yllä oleva kuva on Holdawayn kuvitusta. Modestyllä on muitakin ihailijoita, eräs mahdollinen linkki on http://www.cs.umu.se/~kenth/modesty.html

2 Comments:

Blogger Anu said...

Sinulla on todella mukaansatempaava tapa kirjoittaa! Odotan jatkoa.

8:01 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Kyllä Modesty Blaise on kiehtova sarjakuva. Tosin olen lukenut enemmin 50-luvun Korkeajännityksiä (Alunperin Super Detective Library).
Arvostan suuresti Bill Laceyn taidetta.

3:57 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home