tiistaina, helmikuuta 15, 2005

Maailman merkilliset museot, osa 1Kävin kerran Tanskassa Aerön saarella ja osuin pulloon pantujen laivojen museoon. Museossa oli 1700 erilaista pulloa ja laivaa, Peter Jacobsenin, Flaske-Peterin kokoelma. Yllä näyte näistä pulloista. Valitettavasti en saanut onnistumaan valokuvaa Coca-Cola-pulloon rakennetusta hinaajasta.

Ystäväni poikkesi kerran Pariisin-matkallaan kunnallisten töiden museoon, jossa oli näytteillä jokainen erilainen viemärinkansi, joka Pariisista löytyy.

Sain kimmokkeen katsastaa, millaisia epätavallisia museoita maailmalta löytyy. Eräs harvinaisimmista on
kuukautisten historiaa käsittelevä sivusto, joka esittelee Norjassa, Vestfoldissa sijaitsevan kuukautissuojamuseon. Varsin sopivasti museota ylläpitää terveyssiteitä valmistava tehdas.

Internetissä on runsaasti virtuaalimuseoita.
Kielimuseo antaa näytteitä 2000 eri kielestä. Suomen kieli on luonnollisesti mukana, myös meänkielestä on näyte.

Näyttää siltä, että on mahdollista museoida kaikki, minkä saa pysymään yhdessä paikassa ja paljon sellaistakin, mikä ei pysy kohdallaan.
Tornado-museo on hyvä näyte siitä.

Ulkomaanmatkoilla olen aina katsastanut museoita ja hautausmaita (ja tietysti sen jälkeen tai ennen sitä paikalliset ruoat ja juomat). Varsinkin pienet ja kummalliset museot. Niillä on hauska briljeerata jälkeenpäin...