perjantaina, kesäkuuta 02, 2006

Ankhesenpaatenin hauta

Tutankhaten ja Ankhesenpaaten

Ankhsenepaatenin arkku on mahdollisesti löydetty, iloitsevat arkeologit. Kuka ihmeen Ankhesenpaaten?

Ankhesenpaaten oli yksi faarao Ekhnatonin kolmesta tyttärestä. Hänen osanaan oli lyhyt ja merkillinen elämä, vaikka se taisi olla tavallista Egyptin hallitsevissa suvuissa. Ekhnaton on varmaan eniten ihmisten mielikuvitukseen vaikuttanut faarao uskonnollisine mullistuksineen. Hänestä ovat kirjoittaneet niin Mika Waltari kun Thomas Mann. Hänen perheestään on kirjoitettu huomattavasti vähemmän.

Ekhnatonilla ja Nefertitillä oli kolme tytärtä: Meritaten, Meketaten ja Ankhesenpaaten. Heidän elämänsä oli ilmeisesti hankalaa (sellaisen hurmahenkisen isän lapsina!) mutta lämminhenkistä, kunnes rutto iski El-Amarnan hallintokaupunkiin. Tytöillä oli kaksi velipuolta, Semenkhare ja Tutankhaten, joiden äiti oli Ekhnatonin sivuvaimo Kiya. Rutto vei sekä Nefertitin että Kiyan. Ilmeisesti Ekhnaton nai perätysten kaikki kolme tytärtään sitä mukaa kun nämä täyttivät 11-12 vuotta saadakseen laillisen miespuolisen perillisen. Sekä Meritaten että Meketaten kuolivat (luultavasti lapsivuoteeseen). Toisella heistä oli tytär, joka myös kuoli. Samoin kuoli Semenkhare, joka saattoi olla Ankhesenpaatenin aviomies ennen kuolemaansa. Ekhnaton ainakin sai tämänkin tyttärensä kanssa tytön, kun Ankhsenpaaten oli kaksitoistavuotias. Tämäkin tytär kuoli.

Kun Ekhnaton kuoli, Ankhesenpaaten oli viimeinen laillinen faaraosuvun jälkeläinen. Hänet naitettiin velipuolelleen Tutankhamonille. Nuori pari joutui isoisä Ayn ja kenraali Horemhebin holhoukseen. He joutuivat palaamaan Thebaan, vaihtamaan uskontonsa perinteiseksi ja nimensä Tutankhamoniksi ja Ankhesenamoniksi. Kova muutos nuorille ihmisille.

Vaikuttaa siltä, että nuori pari kiintyi lujasti toisiinsa. Tutankhamon oli yhdeksänvuotias avioliiton solmimishetkellä, mutta he ehtivät olla puolisoita kymmenen vuoden ajan. Ankhesenamon sai miehensä kanssa kaksi tytärtä, jotka kuolivat syntyessään. Tytöt on haudattu Tutankhamonin hautaan.

This is a representation of one of the three senior princesses. The double curve of the medial line of the lips suggests to me that this is Ankhesenpaaten. When a statue was commissioned in the Amarna Period, the subject would go to a particular studio where the physical features would be quickly captured by the sculptor in wax or clay. It is from this initial exemplar that the finished piece would be modeled on. Thus, statuary are not carbon copies of an idealized iconography, but instead display the natural physical features of the subject portrayed. It is then often possible in Amarna art to identify the subject portrayed with a reasonable degree of accuracy.

Yllättäen Tutankhamon kuoli alle 20-vuotiaana. Kuolinsyystä kiistellään vieläkin. Nuori kuningatar teki uhkarohkean teon, ainutlaatuisen Egyptin historiassa. Hän lähetti kirjeen heettien kuninkaalle:

'Aviomieheni on kuollut eikä minulla ole poikaa. He sanovat, että teillä on monta poikaa. Voisitte antaa yhden pojistanne minulle aviomeheksi. Koskana en ota palvelijaani ja tee hänestä aviomiestäni!... Olen peloissani!'

Heettien ja egyptiläisten välit olivat vihamieliset. Kirjeeseen suhtauduttiin epäluuloisesti. Heettien kuningas lähetti kamariherransa Egyptiin tutkimaan tilannetta. Hän toi kuningattarelta toisen kirjeen:

"Miksi sanotte 'he pettävät minua' tuolla tavalla? Jos minulla olisi poika, olisinko kirjoittanut omaksi ja maani häpeäksi vieraaseen maahan? Ette uskoneet minua ja oletta sanoneet sen! Hän, joka oli aviomieheni, on kuollut. Poikaa minulla ei ole! Koskaan en tule ottamaan palvelijaani ja tekemään hänestä aviomiestäni! En ole kirjoittanut mihinkään muuhun maahan, vain teille olen kirjoittanut! He sanovat, että teillä on paljon poikia, antakaa minulla yksi pojistanne! Minulle hän tulee olemaan aviomies, Egyptissä hänestä tulee kuningas!'

Tarina päättyi huonosti. Heettikuningas lähetti poikansa Egyptiin. Prinssi surmattiin matkalla - mahdollisesti Horemhebin toimesta. Ankhesenamon meni naimisiin isoisänsä Ayn kanssa - ja hävisi historiasta. Ayn haudassa lepää hänen puolisonsa Tiy eikä Ankhesenamon. Jos nyt löydetty muumio on hänen, saamme ehkä selville, murhattiinko hänet vai kuoliko hän luonnollisen kuoleman - ehkä vielä yhden raskauden uuvuttamana, hiukan yli 20-vuotiaana, neljän aviomiehen (isä, kaksi veljeä ja isoisä) ja kolmen kuolleen tyttären jälkeen.

Ekhnaton, Nefertiti ja kolme tytärtä

4 Comments:

Anonymous P.A.Jäppinen said...

Kirjoittiko Ankhesenpaaten Englantia?

10:37 ip.  
Blogger Mette said...

Sitaatit englanninkielisiä, koska egyptiläistä hieraattia osaa nykyään niin harva.

10:46 ap.  
Anonymous Petja Jäppinen said...

Minulle opetti opettajatätini sitaateista, että ne ovat aina alkuperäiskielellä tai samalla kielellä kuin leipäteksti.

11:40 ip.  
Blogger Mette said...

Tehdään sitten Petjalle mieliksi ja käännetään sitaatti.

7:44 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home