perjantaina, toukokuuta 26, 2006

Falabella


Tästä singahteesta saan kiittää Pegiä, joka ilmaisi kiinnostuksensa näitä minihevosia kohtaan.

Falabella-hevoset ovat kotoisin Argentiinasta. Virallisen rotuhistorian mukaan espanjalaiset toivat mukanaan andalusialaishevosia pampalle. Siellä villiintyneet hevoset kehittivät hyvän kestokyvyn, taidon tulla toimeen vähällä vedellä ja kuivalla ravinnolla ja - ilmeisesti - pienemmän koon. Falabellan hacienda-suvun sanotaan huomanneen nykyisten Falabellojen esi-isät Mapuche-intiaanien hevoslaumoissa Buenos Airesin alueella. Falabellan suku alkoi kehittää maailman pienintä hevosrotua.

The Falabella family sought to improve the breed and refine the shape of the horse. To attain these goals, Falabella introduced specimens of Europeans breeds, small Thoroughbreds, Welsh ponies, Shetlands, small horses from Eastern Europe, Criollos and their siblings. Successive generations of the Falabella family raised very small horses significantly more harmonious in form than their predecessors and reduced the height to the present standard of less than 30 inches.


He ovat edelleenkin tarkkoja siitä, että Falabella-hevoset tulevat sertifioituina. Falabellat ovat puhtaasti lemmikkejä; korkeintaan ne voivat vetää pieniä kärryjä.

Valitettavasti rotu ei enää ole niin puhdas eikä niin terve kuin Falabellan suku antaa ymmärtää. Sukusiitos on tehnyt tehtävänsä. Falabelloilla on rakennevirheitä ja pitempi kantoaika kuin muilla hevosilla. Lisäksi ainakin Yhdysvalloissa kulkee monenlaista minihevosta Falabellan nimellä. Samaahan näemme koirien kanssa tapahtuneen.

Kyllä ne silti ovat söpöjä, eivätkö olekin?

3 Comments:

Blogger Peggy G. said...

Ihania, suloisia pikku hepoja! :) Kiitos tästä postauksesta.

Ihmisten harrastamat jalostustouhut ovat joskus hiukan arveluttavia. Koirat ovat hyvä esimerkki. "Makkarakoirilla" (mäyräkoirilla) on usein ruumiinrakenteesta johtuvia selkävaivoja, ja mikäs se olikaan se rotu, joka kirjaimellisesti hukkuu omiin nahkapoimuihinsa? Sharpeiko?

Paljonkohan mahtaa falabella painaa? Olen jossakin nähnyt kuvia falabelloista - ilmeisesti jotkut ihmiset pitävät niitä seuraeläiminä kotioloissakin - sisätiloissa, ja mietin kuinka mahtaa lattia kestää kavioiden tepsutusta. Parketille ainakin saisi sanoa goodbye.. ;)

12:08 ip.  
Anonymous Petja Jäppinen said...

Minua kiinnostaa lähinnä onko se yhtä hyvää hapanleivän, juuston ja oluen kanssa, kuin tavallinen hevonen?

8:26 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Ällöttäviäkin ihmisiä löytyy^ herätys

12:29 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home