lauantaina, toukokuuta 13, 2006

Britannian vanhin plataani

Newbattle Abbey College

Britannian vanhin plataani - tai vuorivaahtera - on kaatunut. Puu oli 450 vuotta vanha ja kasvoi Newbattle Abbey Collegen alueella - kuvassa rakennuksen yläpuolella.

A sudden swirling wind swept on to the estate from the south during otherwise hot and calm weather early on Thursday evening and sent the 95-foot sycamore crashing to the ground. (Edinburgh News)

Puun istutti vuonna 1560 Lothianin jaarli. College aikoo tehdä puusta huonekaluja ja puisia mitaleja juhliakseen 70-vuotispäiväänsä.

Frank Jackson, the Edinburgh district forester at the Forestry Commission, said: "It is a lovely big tree with a great history. Because of its age and height it was probably one of Scotland's top trees - it would have been about as long ago as the times of Mary Queen of Scots.

Newbattle Abbey on kiinnostava rakennus itsessäänkin. Se oli alkuun sistersiläisluostari. Kun luostarilaitos Henrik VIII:n aikana lakkautettiin, rakennus siirtyi Lothianin markiiseille. 11. markiisi lahjoitti rakennuksen valtiolle, ja vuonna 1937 siellä avattiin koulu yli 20-vuotiaille oppilaille, jotka olivat lopettaneet opiskelun 14- tai 15-vuotiaina ja halusivat jatkaa. Kun II maailmansota alkoi, rakennuksen otti haltuunsa armeija. 1950 koulu avattiin uudelleen ja se on nyt sisäoppilaitos, joka antaa yliopistotasoista koulutusta koulunsa keskeyttäneille.

Our one year Newbattle Abbey Arts and Social Science Award is especially aimed at adults who have missed out on an education and who are looking for a second chance to study, gain qualifications and even progress to university. Our motto “Late but in Earnest” reflects the life changing experience often described by our former students. We offer full grants (not loans), board and lodging on site and all the support adults need to study and learn.

Koulu ottaa myös kesäoppilaita eikä ole lainkaan ennakkoluuloinen - tämän kesän kurssi on "Graalia etsimässä", tarkoitettu Da Vinci -koodin lukijoille. (Eikö siitä kirotusta kirjasta pääse missään rauhaan?)

1 Comments:

Blogger isb said...

heh heh.

Mistä ihmeestä sä löydät nää juttujes aiheet. Ihan loistavaa! jatka samaa rataa...please.

Olet muuten linkitetty.

9:57 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home