perjantaina, huhtikuuta 28, 2006

Helvetintuli-kerhot

Sir Francis Dashwood

Helvetintuli-kerhot piristivät englantilaisten ja irlantilaisten elämää 1700-luvulla. Kerhot olivat osa pitkää perinnettä, jossa juopuneet aateliset lähtivät kaduille pahoinpitelemään vastaantulijoita, usein hyvinkin vakavasti (naisia pyöritettiin tynnyrissä mäkiä alas, miehiltä kaivettiin silmät päästä). Pääidea oli viini, laulu, naiset ja väkivalta. Kerhoihin yhdistettiin kuitenkin usein myös saatanan palvonta tai ainakin uskonnon pilkka, ehkä vain helvetintuli-nimen vuoksi, tai sitten sen vuoksi, että pelkkä viini ja naiset kävi ajan oloon kyllästyttäväksi.

Kuuluisin Helvetintuli-kerho oli Sir Francis Dashwoodin pitämä. Hän itse kutsui kerhoaan monilla nimillä, kuten Medmenhamin Munkit - hän vuokrasi entisen Medmenhamin luostarin. Luostarin alla oli käytäviä ja luolia, joihin Dashwood antoi rakentaa pakanalliselta vaikuttavia palvontapaikkoja. Dashwoodin kerho kokoontui ensin kapakassa nimeltään George and Vulture, mutta sen jälkeen, kun kapakka paloi (mahdollisesti kerhon kokoontuessa), kerhon jäsenet ja proomuilla paikalle toimitetut nunniksi pukeutuneet huorat kerääntyivät Medmenhamissa suorittamaan erilaisia palvontamenoja ja sitten jakaantuivat eri huoneisiin harrastamaan aivan normaalisti juomista ja seksiä. Ensimmäinen kerääntyminen Medmenhamissa tapahtui Valpurin yönä vuonna 1752, mutta se ei onnistunut - liian paljon osallistujia - joten kerho pidettiin sen jälkeen pienempänä (vaikka mm. Benjamin Franklinin uskotaan olleen jäsen).

Dashwoodin kerho harrasti pääasiassa hauskanpitoa. Satanismi liitettiin vahvemmin Charles Edwardin Helvetintuli-kerhoon 1720-luvulla. Edwardin kerhoon ja sen seuraajaan Irlannissa liittyi useita kansantarinoita, joissa tietty musta kissa vahvasti esiintyi.

Strange stories, too, are related of a certain large black cat belonging to the club. It was always served first at dinner, and a word lightly spoken of it was considered a deadly insult, only to be washed out by the blood of the offender.

Tarinan mukaan pappismies lausui kissan läsnäollessa paholaisen manaussanat, jolloin kissa singahti katon läpi ja otti sen mukaansa. Tämä oli ilmeisen hyvä asia, koska kerhossa oli nautiskeltu viskin ja voin sekoitusta, joka juotiin kuumana. Moni juoja seisoi lähellä takkatulta ja juoman ja tulen yhteisvaikutus sulatti ytimen heidän luistaan, niin että he kaatuivat kuolleina lattialle. Jatkuessaan kerho olisi riistänyt Irlannilta puolet pääreistä.

Other stories equally absurd, but not quite so fit for publication, are still circulated in Ireland. It is said that in the H. F. clubs blasphemous burlesques of the most sacred events were frequently performed; and there is a very general tradition, that a person was accidentally killed by a lance during a mocking representation of the crucifixion.

Helvetintuli-kerhojen perinteen väitetään jatkuvan. New Yorkissa huhun mukaan hyvässä asemassa olevat henkilöt kerääntyvät säännöllisesti pukeutuneina 1700-luvun asuihin - vaikka todennäköisesti ilman mustaa kissaa.Jopa "Rat Pack" - Frank Sinatra ja kumppanit - on yhdistetty kerhoihin. Mikäpä siinä - viini, laulu ja naiset on ikivanha perinne. Tuskinpa Frakie-boy paholaista palvoi, vaikka naisia ja viskiä palvoikin.