maanantaina, toukokuuta 08, 2006

Englantilaiset suffragetit

Suffragetin pidätys 1914

Suffragetit olivat naisia, jotka halusivat äänioikeutta. Liike alkoi Englannissa 1900-luvun alussa. Taistelu oli tuimaa kummaltakin puolelta. Naisia heitettiin vankilaan ja kun he ryhtyivät nälkälakkoon, heitä pakkosyötettiin. Se aiheutti elämänikäisiä vammoja. Naiset puolestaan kahlitsivat itsensä parlamentin portteihin, tunkeutuivat istuntosaliin ja kuten eräs kuuluisimmista protestoijista, Emily Davison, pujahtivat salaa Westminsterin palatsiin jättääkseen sinne manifestin.

Liikkeen johdossa olivat Emmeline Pankhurst ja hänen tyttärensä; kauniita, varakkaita ja esiintymishaluisia naisia. Liikkeen sielu ja toimintavoima olivat kuitenkin sellaiset naiset kuin Emily Davison, josta tuli aatteen marttyyri - hän heittäytyi Epsomin Derbyssä kuninkaan hevosen eteen ja kuoli neljä päivää myöhemmin kallonmurtumaan - ja Dora Thewlis ja hänen toverinsa.

Lilian Lenton, a 21-year-old dancer; Edith Key, a mill worker born out of wedlock and given away by her mother; Lavena Saltenstall, a self-taught journalist; Elizabeth Pinnace, a rug weaver; and Leonora Cohen, a seamstress's daughter, were among those who campaigned hard. They fought despite minimal schooling and the risk of censure and ridicule in west Yorkshire, then a stronghold of Liberalism and temperance.

Dora Thewlis, tehtaantyttö, sai kuuluisuutta nimellä "Baby Suffragette" sen jälkeen, kun hän 16-vuotiaana osallistui yritykseen tunkeutua parlamenttiin ja joutui vankilaan. Kuva hänestä kahden poliisin välissä teki hänestä tähden. Dora ei antanut reportterien häiritä itseään. Hän sanoi yhdelle haastattelijalle vankilassa:"Älkää kutsuko minua suffragettivauvaksi. Olen täyttänyt seitsemäntoista, pian olen kahdeksantoista. Minusta se on kelvollinen ikä tytölle." Vapauduttuaan Dora muutti Australiaan ja meni naimisiin. Hän ei koskaan palannut Englantiin äänestämään.

Ensimmäinen maailmansota teki sen, mitä marssit ja nälkälakot eivät saaneet aikaan. Naiset tarvittiin työelämässä, kun miehet olivat sotimassa. Vuonna 1918 yli 30-vuotiaat naiset saivat Englannissa äänioikeuden.

Baby suffragette