tiistaina, toukokuuta 09, 2006

"Stalinin maailma" Liettuassa

Lenin Grutas-puistossa - linnut yrittävät pesiä katkenneessa peukalossa

Kesäloma-aika lähestyy. Jos joku on menossa Liettuan suuntaan, voisi olla kiinnostavaa poiketa Grutas-puistossa. Se täytti juuri viisi vuotta ja on edelleen suosittu.

Grutas-puisto kulkee paikallisten (ja amerikkalaisten) suussa "Stalinin maailman" nimellä. Se perusti liettualainen sienimiljonääri Viliumas Malinauskas. Malinauskas on entinen raskaan sarjan painija. Hänestä tuli miljonääri, kun hän osti maata Druskininkain alueelta ja alkoi tölkittää metsäsieniä. Kun neuvostovalta kaatui ja kaikki hienot Leninit ja Stalinit päätyivät kaatopaikoille, Malinauskas keräsi ne ja perusti patsaspuiston. Hän täydensi sitä vartiotorneilla, gulag-tyyppisillä käytävillä ja vieläpä yrityksellä kuljettaa matkailijat karjavaunuilla Vilnaan kuten karkotettuja aikoinaan vietiin Siperiaan. Malinauskasin isä vietti vuosia Siperiassa ja säilyi hengissä vain vietnamilaisten karkotettujen antamien vehnäntähkien varassa. Malinauskas halusi muistuttaa näistä ajoista, mutta ei liian vakavasti. Hänen vuonna 2001 perustamassaan puistossa on myös eläintarha ja kahviloita, joiden teema on neuvostoaikainen.

"I have 12 Lenins, one Stalin and an Engels," says Malinauskas. On the basis that you have to provide something for everyone, he has also constructed a small, fenced-off area which contains a pig, two wild boars and "a quite remarkable selection of fowl".

Malinauskasin puistolla on vastustajansa. Toiset valittavat, että Malinauskasin puisto on perustettu metsiin, joissa partisaanit vastustivat neuvostovaltaa. Toiset, kuten Leonas Kerosiesus, vastustavat oudommista syistä:

Malinauskas recently added new sculptures to the park, which caricature his leading opponents. "One of the ridiculed activists, Leonas Kerosierius, said: 'I do not dispute his family's suffering. Christ had 12 disciples and they each shared one experience. But there is always one who will betray you. Viliumas Malinauskas is our Judas Iscariot.'"

Kerosierius does show signs of having become somewhat over-preoccupied with StalinWorld. (The statues, he tells me at one point, could give a negative impression of Lithuania both to European visitors "and people from other planets".)

Puisto jatkaa kuitenkin edelleen; "ei voitolla", sanoo Malinauskas, "mutta ei tappiollakaan". Juhlapäivinä, kuten 9.5, voiton päivänä, siellä voi tavata Leninin onkimassa lammella ja partisaaneja hiipimässä metsissä. Muina päivinä tytyy tyytyä patsaisiin.

2 Comments:

Anonymous Timo said...

Setä oli Liettuassa Esperanto-konferenssissa ollessaan käynyt tuolla puistossa. Hienoa oli kuulemma ollut... :-)

9:30 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Tästä oli hieman apua, kun tein puistoon liittyvää venäjä-suomi-käännöstä. :)

11:38 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home