tiistaina, kesäkuuta 06, 2006

Maailman seitsemän perusjuonta, osa 2

Jane Eyre ja mr. Rochester

Toinen maailman seitsemästä perusjuonesta kulkee nimellä "Rievuista rikkauksiin". Tämä juoni on tuttu useista kioskikirjoista, mutta täydellisenä se ei ole pelkästään "rikas mies nai köyhän tytön". Ollakseen tyydyttävä tarinan on oltava mutkikkaampi. Täydellinen esimerkki on "Kotiopettajattaren romaani".

Alussa sankari(tar) on sorrettu, sosiaalisesti torjuttu ja häntä painostaa joku synkkä hahmo. Usein hän on myös köyhä ja turvaton, esimerkiksi orpo. Sitten tulee jonkinlainen kutsu tai tapahtuma, joka siirtää hänet avarampaan maailmaan. Hän tapaa ensi kertaa tulevan prinssinsä tai prinsessansa, joka huomaa hänen arvonsa.

Sankari(tar) ei kuitenkaan ole vielä kypsä onneen. Syntyy kriisi, joka tuntuu riistävän häneltä kaiken. Hän on yhä epävarma itsestään eikä kykene taistelemaan puolestaan. Seuraa aallonpohja. Hän nousee kuitenkin omin ponnistuksin itsenäisyyteen. Nyt hän kohtaa uudelleen synkän kilpailijan (ei välttämättä samaa kuin alussa). Seuraa taistelu, jonka hän voittaa. Nyt hän on kypsynyt, aikuinen ja sisäisesti arvokas. Hän saavuttaa rakkautensa ja usein myös ulkoisen kuningaskunnan, rikkauksia tai arvostetun aseman. Hän ansaitsee voittonsa.

"Kotiopettajattaren romaani" seuraa tätä kaavaa täydellisesti. Jane Eyre on köyhä ja avuton. Häntä piinaavat häijy täti ja vielä häijympi sisäoppilaitoksen johtaja. Hän kuitenkin selviytyy ja lähtee maailmalle kotiopettajattareksi. Hän kohtaa rikkaan ja komean mr. Rochesterin ja voittaa hänen rakkautensa. Häiden hetkellä kaikki kuitenkin luhistuu: mr. Rochesterilla on vaimo elossa. Jane karkaa, harhailee nummilla ja melkein kuolee. Hänet kuitenkin pelastetaan ja hän saavuttaa itsenäisyyden pikkukoulun opettajana.

Nyt hän kohtaa viimeisen synkän hahmonsa, komean, mutta tyrannimaisen St.John Riversin, joka miltei pakottaa hänet kanssaan naimisiin. Viime hetkellä Janen sisäinen ääni - kirjassa vaikuttava kuuloaistimus - tuo hänen mieleensä hänen todellisen rakkautensa mr. Rochesterin, hän lähtee etsimään tätä ja löytää miehen sokeana, leskenä ja talonsa menettäneenä. Jane osoittaa aikuisuutensa hoitamalla miehen takaisin terveyteen ja avioliittoon kanssaan.

Toinen esimerkki on Tarzan, apinain kuningas. Tarinan täydennykseksi on luettava kolme Tarzan-kirjaa; Tarzan apinain kuningas, Tarzanin paluu ja Tarzanin viidakkoseikkailuja. Tarzan on orpo, jonka apinat kasvattavat. Hän on heimon halveksima; pieni, heikko ja karvaton. Erityisesti häntä vainoaa kasvatusäidin puoliso, jonka hän lopulta onnistuu tappamaan. Hän kokee silti olevansa erilainen ja huonompi. Hän yrittää monin tavoin sopeutua; hän rakastuu nuoreen naarasapinaan ja ottaa mustan lapsen kasvatikseen, mutta kumpikaan kokeilu ei onnistu. Hän on auttamattoman sopeutumaton.

Sitten seuraa kutsu ja muutos. Rannikolle saapuu valkoinen retkikunta. Ensimmäisen kerran Tarzan kohtaa joukon, johon hän tuntee kuuluvansa, ja samalla hän näkee ensi kerran suuren rakkautensa Janen. Hän suorittaa urotöitä ja pelastaa useaan kertaan koko retkikunnan (ja voittaa Janen rakkauden). Tämä on hänen ensimmäinen menestyksen hetkensä.

Hän kadottaa tytön jäädessään hoitamaan haavoittunutta ranskalaista. Tarzan on kuitenkin huomannut, ettei hän sovi valkoistenkaan pariin - hän ei osaa puhua eikä tunne ihmistapoja. Ranskalainen D'Arnot opettaa häntä, ja Tarzan etsii Janen uudelleen käsiinsä. Hänellä ei kuitenkaan ole sisäistä varmuutta; kuullessaan, että Jane on kihloissa hänen serkkunsa kanssa Tarzan lähtee. Tämä on tappion hetki, joka vaikuttaa lopulliselta.

Nyt hän alkaa etsiä paikkaansa ihmisyhteisössä. Hän kokeilee useaa roolia; rikkaana pariisilaisena (D'Arnotin rahoilla), beduiiniheimon parissa ja jopa salaisen palvelun tehtävissä. Nyt hänen synkkä vastustajansa on venäläinen vakoilija Rokoff, joka onnistuu merimatkalla heittämään Tarzanin aluksesta. Hän ei kuitenkaan huku, vaan selviytyy uimalla Afrikan rannikolle. Siellä hän päätyy mustan heimon päälliköksi ja saa takaisin arvonsa apinoiden kuninkaana. Hän kohtaa salaperäisen Oparin papittaren Lan, toisen viettelijättären (kolmen sääntö taas - ensimmäinen viettelijä oli Rokoffin sisar, toinen beduiinipäällikön tytär ja kolmas La). Tarzan torjuu kaikki, vaikkakin vaivoin.

Lopullisessa voimainkoetuksessa Afrikkaan haaksirikkoutuvat Jane, hänen kihlattunsa ja Rokoff. Tarzan näkee heidät ja hänessä kehittyy raivoisa mustasukkaisuus. Hän voittaa sen kuitenkin ja osoittautuu täten riittävän kypsäksi ja jaloksi saadakseen viimeinkin Janen puolisokseen.

He was glad that he had stayed his hand in time to prevent the consummation of the thing that in the first mad wave of jealous wrath he had contemplated. Only the fraction of a second had stood between Clayton and death at the hands of the ape-man. In the short moment that had elapsed after he had recognized the girl and her companion and the relaxing of the taut muscles that held the poisoned shaft directed at the Englishman's heart, Tarzan had been swayed by the swift and savage impulses of brute life.

He had seen the woman he craved--his woman--his mate--in the arms of another. There had been but one course open to him, according to the fierce jungle code that guided him in this other existence; but just before it had become too late the softer sentiments of his inherent chivalry had risen above the flaming fires of his passion and saved him. A thousand times he gave thanks that they had triumphed before his fingers had released that polished arrow.

Lopullisessa taistelussa Tarzan voittaa kaikki vihollisensa, pidättyy surmaamasta Rokoffia ja osoittautuu näin uudelleen sisäisesti jaloksi ja sivistyneeksi, ja nai Janen. Jane puolestaan hyväksyy hänet sellaisena kuin hän on, viidakon apinamiehenä ja sivistyksen kanssa kamppailleena sankarina.

He narrated every detail of his civilized life to her, omitting nothing, for he felt no shame, since his heart always had been true to her.

Lisäpalkintona Tarzan saa lordi Greystoken arvonimen ja kaupan päälle Oparin kulta-aarteen. Voitto on täydellinen.