sunnuntaina, helmikuuta 20, 2005

Kunnon aseet"60 minuuttia" -ohjelma esitteli tänään järeimmän aseen, jonka amerikkalaiset voivat laillisesti ostaa. Monenlaista on amerikkalaisista kuultu, mutta kummastuttaa silti, mihin kukaan voi kotioloissaan tarvita 12,7 mm, 50 kaliiperin puoliautomaattista, jolla voi ampua puolentoista kilometrin päähän? Käännyin mieheni puoleen ja hän sanoi, että Suomen armeijakin tulee toimeen 7,63 mm aseilla. Jos 50-kaliiperisella lähtee norsumetsälle, norsusta jää jäljelle vain korvat.

Arnold Schwarzenegger sai juuri Kaliforniassa aikaan lain, joka kieltää tämän tason aseet, mutta 49 osavaltiota sallii vielä näiden aseiden laillisen myynnin hyvämaineisille, yli 18-vuotiaille henkilöille. John Ashcroft, oikeusministeri, ajoi vuosi sitten läpi lain, joka vaatii aseliikkeitä hävittämään 24 tunnin kuluttua kaikki tiedot aseiden ostajista.

NRA, National Rifle Assosiation, puolustaa kiihkeästi amerikkalaisten oikeutta ostaa ja omistaa järeää aseistusta. "60 minuuttia" yritetään tehdä naurunalaiseksi.Kaivauduin NRA:n sivuille ja sivumennen myös Daavidin Oksaa ja Wacon piiritystä koskeville sivuille. Sieltä saa materiaalia millaisiin salaliittoteorioihin tahansa. Waco tuli mukaan aiheeseen, koska Daavidin Oksalla oli tiettävästi juuri näitä puheena olevia tarkka-ampuja-aseita ja he niillä myös ammuskelivat.

Paladin Press myy kotivideoita ja kirjoja näiden norsupyssyjen rakentamisesta. Ne ovat suuri myyntimenestys. Paladinin sivut ovat reipasta luettavaa täällä lintukodossa. myyntimenstyksiä ovat niin "Miten pysäytän terroristin" kuin "Miten taistelen tomahawkilla" -videot.En voinut vastustaa tätä kuvaa Dick Cheneystä ja NRA: pomoista

2 Comments:

Blogger parfej said...

Oletko nähnyt Michael Mooren dokumentin "Bowling for Columbine"?

Jos et, niin katso. Moorehan ei omaa näkemystään aseasiasta peittele, mutta silti tai ehkä juuri siksi tekele on kyllä silmiäavaavaa katsottavaa.

5:49 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Heips,

noista ihmisten tarpeista omistaa aseita. Mulle ei auennut, että miksi tuollaista asetta ei mielestäsi voisi ostaa, vaikkapa tarkkuusammuntaan?

Suomessa ei olla ihan noin neuroottisia aseiden luokittelussa kuin Yhdysvalloissa, nuo ovat täällä periaatteessa tarkkuuskivääreitä siinä missä muutkin. Toisaalta Suomessa ollaan sitten tarkempia lupien myöntämisen suhteen, aseen osto ei ole niin helppoa. Mutta jos sellaisen haluaa, pystyy osoittamaan missä sitä säilyttää ja missä harjoittelee, niin ei sen ostamiselle ole esteitä. Käytännössä ampumaharrastusta ei pysty aloittamaan tuollaisella kiväärillä, mutta pidemmälle ehtineelle harrastajalla tuo on täysin mahdollinen vaihtoehto. (tosin hyvin kallis sellainen, aseet ja niiden patruunat ovat hintavia)

Tuo termi "järeä ase" taas on tuota iltapäivälehtiterminologiaa, eikä oikeastaan tarkoita mitään nykylainsäädännössä. Itseäni näin alan harrastajana kiinnostaa ainakin aseilla tehtyjen rikosten uutisoinnissa se, oliko ase luvallinen vai ei. Jos lehtijutusta saa vastauksen tähän kysymykseen, on siinä ehkä jotain muutakin kuin sensaationhakuisuutta mukana.

Mutta tosiaan, Mooren dokkari, vaikka ehkä biasoitunut onkin, on kuitenkin ihan hauskaa katsottavaa. On vaan pidettävä mielessä, että tässä maassa on todella erilainen tilanne aseiden suhteen, ja olisi mielestäni kaikkien etu, että (aseisiin liittyvää) jenkkityylistä hysteriaa vältettäisiin kaikin voimin. Heikäläisten tapa hoitaa asiat niin koti- kuin ulkomailla ei voi olla hyväksi kenelläkään.

Tuosta ampumaharrastuksesta vielä. Aika monella on erilaisia kiinnostuksen kohteita kuin esim itselläni, enkä silti haluaisi heidän toimiensa järkevyyttä kyseenalaistaa. Rajoituksia on tässä yhteiskunnassa aivan varmasti riittävästi. Jos vaihteeksi annettaisiin ihmisille enemmän mahdollisuuksia? (mahdollisuus, ei siis mikään jenkkityylinen "oikeus" jota puolustetaan kynsin hampain. Niillä pitäisi olla enemmän "velvollisuuksia" kanssaihmisiään kohtaan, koko maa voisi paremmin)

On totta että aseilla voi tappaa. Mutta luvalliseta aseet edustavat mun mielestäni sen verran pienempää uhkaa yhteiskunnalle kuin esim tieliikenne, etten oikein ymmärrä nykyistä kovempien rajoitustenkaan tarvetta.

Live&let live.


(ainiin, kyllä meidänkin armeijassa on noita Barretteja, joista tuo ohjelma todennäköisesti kertoi)

10:45 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home