Oliko Marco Polo olemassa?
Televisiossa taisi hiljattain olla Marco Polon olemassaolosta ohjelma, jota en ole nähnyt. Törmäsin aiheeseen lukiessani "Kiinalaista teekirjaa".
"Marco Polon matkat" on mielenkiintoinen kokonaisuus riippumatta siitä, kuka sen kirjoitti, mutta koska kirjoittaja sivuutti sellaiset silmiinpistävät asiat silloisen Kiinan kulttuurissa kuin teehuoneet, naisten jalkojen sitomisen ja leijat, miettii, kävikö hän koko maassa. Kun lisäksi Kiinan tarkka byrokratia ei tiedä mitään tällaisesta länsimaisesta virkailijasta, sopii epäillä miehen olemassaoloa.
"Kiinalaisen teekirjan" tietojen mukaan monet kiinalaiset ilmiöt on kuvailtu persiankielisin termein "Marco Polon matkoissa". Tiedot on mahdollisesti saatu Silkkitieltä. Vahinko sinänsä, jos ei ole olemassa Miljoona-Marcoa, Venetsian vankiloita ja muita viihteellisiä tarinan osia. Joka tapauksessa "Kublai Kaani rakensi palatsin uljaan Xanaduun...". Hyvä tarina hakkaa aina tylsän todellisuuden.
3 Comments:
Kiitos Mette, kauniista sanoista Rupurannan suhteen. Ihmettelen usein, katseleeko noita koskaan kukaan.........
Dresden-juttu oli hyvä. Olihan Hiroshiman ja Nagasakin pommitukset myös samalla ajatuksella toteutetut. Tosin keisarillinen Japani oli jo antautunut, ymmärtääkseni, ja pommitusten osoite oli suunnattu Neuvostoliittoa kohtaan. Nie wieder Krieg! Jani.
Kiitoksia kiitoksista! Nagasaki erityisesti oli vielä pahempi juttu: siinähän tähdättiin pommi käyttäen maamerkkinä katedraalia!
Ja siitä taas tuli mieleen; Nyt kun Dresdenin pommitusten historiaa jostain syystä halutaan kirjoittaa uusiksi, sain lukea että kaupunki valikoitui sattumalta. Pommituslaivueen tulenmerkintäkoneen osuessa Dresdenin ylle, avautui pilviin aukko, ja kohde valikoitui näin "sattumalta".
Kouluesimerkki tämä siitä, miten aina halutaan historian oikeutusta omille katsannoilleen. Olkoonkin, että itäblokki piti Dresdenin tapausta esillä ja liiotteli kuolleitten määrää, nyt saadaan lukea, rivien välistä, miten siellä kuoli "vain" runsaat 20 000 ihmistä. Jani, Makholma.
Lähetä kommentti
<< Home