sunnuntaina, maaliskuuta 13, 2005

Christo ja Jeanne Claude


Christo ja Jeanne Claude New Yorkin "Portin" esittelyssä
(kuvan oikeassa alalaidassa)

Ympäristötaiteilijat Christo ja Jeanne Claude ovat rakentaneet viimeisimmän taideteoksensa New Yorkin Keskuspuistoon. Pariskunta on nyt 69-vuotias (he syntyivät samana päivänä, vaikka eri mantereilla). He ovat paketoineet rakennuksia, ripustaneet kilometrien mittaisia kankaita, avanneet päivänvarjoja hehtaarien alueelle yli koko maapallon.

Heidän töillään on usein poliittista merkitystä, kuten silloin, kun he paketoivat Berliinissä Valtiopäivätalon. He ovatkin joutuneet odottamaan ideoidensa toteutumista usein hyvinkin pitkään - luvan saanti Valtiopäivätaloteokselle vei 23 vuotta, New Yorkin Keskuspuiston "Portille" 25 vuotta. Jaques Chirac vastusteli 10 vuotta Pont Neufin sillan käärimistä, kunnes hän lopulta väsyi ja sanoi: "No, paketoikaa se hemmetin silta." Christo sanoo, että byrokraattien kanssa tappeleminen on taiteen muoto.

Christo on taiteellinen osapuoli, Jeanne Claude hoitaa talouden ja käytännön järjestelyt. He rahoittavat taideteoksensa itse. Rahat he keräävät myymällä taideteoksia esitteleviä Christon maalauksia ja valokuvien copyright-oikeuksia. Internetissä jokainen Christon töitä esittävä valokuva on copyright-suojattu.

Christon mukaan ympäristötaideteokset ovat "lempeätä häirintää". Lyhytaikaisuus kuuluu niiden luonteeseen. Idea on, että ne saavat ihmiset katsomaan ympäristöään eri tavalla ja kun teos on poistettu, jäljelle jää muisto; maisema näyttää teoksen jälkeen erilaiselta kuin ennen sitä. Sitä paitsi uskon, että Christolla ja Jeanne Claudella on hauskaa koko ajan.