sunnuntaina, maaliskuuta 06, 2005

Floresin kääpiöt


Kääpiö taistelee kurjen kanssa

Floresin saarelta Indonesiasta löydetyt, myös "hobiteiksi" kutsutut uudet ihmisfossiilit ovat saaneet tiedemaailman korvalleen. Jäänteet ovat kahdeksasta yksilöstä. Vain yksi luuranko on melko täydellinen. Se kuului noin 30-vuotiaalle, metrin mittaiselle naiselle. Jäännösten iäksi on arvioitu 18 000 vuotta. Floresin ihmisten, Homo Floresiensiksen, aivot ovat pienemmät kuin simpanssin, mutta päättelykykyä ja puhetaitoa säätelevät alueet ovat olleet kookkaat. Floresin ihminen on ilmeisesti tehnyt työkaluja ja metsästänyt.

Tutkijoiden mukaan Floresilla on asustanut Homo erectus -ihmisiä jo 800 000 vuotta sitten. Homo Floresiensiksen arvellaan periytyneen heistä ja kääpiöityneen, koska saarella on vähän ravintoa eikä isoja saalistajia. Ilmiö on tuttu useilta saarilta. Esimerkkinä kääpiöitymisestä esitetään usein Välimeren kääpiönorsu, joka oli sylikoiran kokoinen.

Toiset väittävät, että Homo Floresiensis on peräisin Afrikasta ja oli pienikokoinen jo tullessaan. Tätä teoriaa tukevat australialaisten Tindalen ja Birdsellin tutkimukset. Heidän mukaansa Queenslandissa Australian pohjoisrannikolla on asustanut - ja asusti vielä 1960-luvulla - pienikokoisia ihmisiä, joiden miehet olivat 140-150 cm pitkiä ja naiset n. 15-30 cm tätä lyhyempiä. Tällaisia ihmisiä tavataan heidän mukaansa useilla alueilla Indonesian tienoilla, mm. Andamaaneilla ja Uudessa Guineassa. Nämä ihmiset ovat muistuttaneet nykyään sukupuuttoon kuolleita tasmanialaisia. Tindalen ja Birdsellin mukaan he olisivat tulleet Australiaan n. 40 000 vuotta sitten. Australian alkuasukkaina tunnetut heimot ovat tulleet kahtena aaltona n. 20 000 vuotta heidän jälkeensä.

Minulle tulevat mieleen egyptiläisten ja kreikkalaisten tarinat kääpiöistä, joita eleli Nubiassa ja Intiassa. Herodotoksen mukaan kääpiöt taistelivat joka vuosi urheasti kurkia vastaan, kun kurjet saapuivat Niilille pesimään. Samaten Floresin "hobitit" ovat käyneet sotaa norsujen ja Komodon lohikäärmeinä tunnettujen liskojen kanssa. Mahdollisesti heidätkin on työnnetty sukupuuttoon "isojen ihmisten" toimesta, kuten on käymässä kääpiökansoille kaikkialla maailmassa.