tiistaina, maaliskuuta 01, 2005

Eläinrääkkäystä


SE-lehdessä julkaistu kuva nälkään ja kylmään näännytetystä koirasta

Tänään CNN esitti tarinan Coloradosta. Asuntovaunussa on useita kymmeniä kissoja erittäin huonossa kunnossa. Naapurit hälyttivät poliisin kamalan hajun takia. Poliisit eivät ole uskaltaneet mennä vaunuun tartuntavaaran vuoksi. Vaunun omistaja joutuu syytteeseen liian monen eläimen pidosta.

"Animal Planet" -kanavalla pyörii säännöllisesti kolme Yhdysvaltojen eläinpoliisin työtä kuvaavaa sarjaa: Miamin, Detroitin ja New Yorkin eläinpoliiseista. Amerikassa todella on tällainen ammattikunta. Sarjoista päätellen heidät kutsutaan apuun, kun naapurit hälyttävät lumeen jätetystä koirasta, liian monesta eläimestä, koiratappeluiden pidosta ym. Edelleen sarjojen mukaan heillä on pidätysoikeus, muta useimmiten he kutsuvat mukaan varsinaiset poliisit - joskus useita autollisia luotiliiveissä ja aseistettuina, kuten Amerikassa on tapana. Eipä sillä, eläinpoliisi kulkee myös aseistettuna. Eräässä jaksossa oli koominen otos tukevasta naispoliisista luotiliiveissä ryömimässä hyvin ahtaassa tilassa jokin talon kivijalassa pyydystämässä koiranpentuja.

Jos eläimiä vain kohdellaan huonosti, vaihtoehtoja tuntuu olevan kaksi: joko omistaja luovuttaa eläimet heti haltuun otetuiksi, tai saa isot sakot tai vankilatuomion. Jos juttuun liittyy muitakin rikoksia tai pahoinpitely on todella vakavaa, asia menee tuomarille.

Sarjojen mukaan Amerikan eläinpoliisin työssä on useimmiten kyse kissoista ja koirista, Miamissa myös hevosista ja eksoottisista eläinlajeista. Koira- ja kukkotappeluihin puututaan; niihin liittyy myös huumerikoksia.

Suomessa näyttää useimmiten tulevan tietoon karjan kehno kohtelu. Meillä ilmeisesti puututaan myös käsittämättömän hitaasti ongelmiin, ja rangaistukset ovat myös käsittämättömän lieviä. Jutun kuva on eräästä muistossa kunnioitetun Anja Eerikäisen jutusta, jossa lääkäriomistaja kidutti vanhan koiran hengiltä ja jäi käytännöllisesti katsoen ilman rangaistusta yhteiskunnallisen asemansa vuoksi. Tampereen tienoilla oli vastaavanlainen hevosten rääkkäysrikos, jossa syyllisinä oli lääkäripariskunta. Tosin myönnän, että amerikkalaisissakin jutuissa rangaistut eläinten kiusaajat näyttävät olevan mustia tai latinoita.

Amerikkalaiset eläinpoliisit vievät yleensä pelastetut eläimet vapaaehtoisten ylläpitämiin suojiin, missä ne hoidetaan. Sitten tutkitaan eläimen luonne. Jos ne saamasaan kohtelusta huolimatta suhtautuvat kiltisti ja ystävällisesti tuntemattomiinkin, ne annetaan adoptoitaviksi. Adoptio näyttää olevan ilmaista. Tämä koskee useimmiten koiria; kissat ilmeisesti lopetetaan muitta mutkitta. Eräässä jaksossa huostaan otettuja papukaijoja annettiin vammaisille.

Suomessa ainakin Kissojen Katastrofiyhdistys on keskittynyt erityisesti kissoihin, ja ottaa rahakorvauksen. Samaten ymmärtääkseni toimivat eläinsuojeluyhdistykset; ainakin Helsingistä on näkynyt juttua. Meillä kissaa arvostetaan enemmän kuin Amerikassa. En tiedä, mitä Suomessa tehdään alligaattoreille ja muille kummallisille eläimille, kuten niille punakorvakilpikonnille, joista jossakin vaiheessa tuli epidemia.

Olisiko meilläkin syytä kehittää erityinen instanssi hoitamaan eläinsuojelurikoksia? Yhdistelmä eläinlääkäri-poliisi-käräjäoikeus ei tunnu toimivan.