lauantaina, maaliskuuta 12, 2005

Leikkiminen on hauskaa

Aikuisilla on harvoin tilaisuus heittäytyä todella leikkimielisiksi ja pukeutua joksikin. Suomi on harrastajateattereiden luvattu maa ja larppaus on lisääntynyt, mutta Amerikka on varsinainen leikkijöiden kuningaskunta. Amerikkalaiset kerääntyvät mielellään yhteen ja esittävät eurooppalaisia esi-isiään sellaisina kuin heidät kuvittelevat. Irlantilaisilla on ollut jo pitkään Pyhän Patrickin päivä, ja viimeksi skotit saivat kongressin julistaman Tartan-päivän, joka on 6. huhtikuuta. Skottilaisia festivaaleja juhlitaan yli Yhdysvaltojen. Niissä ostetaan tartan-krääsää, soitetaan säkkipilliä, harrastetaan skotlantilaisiksi uskottuja urheilulajeja, kuten pölkynheittoa, ja juodaan viskiä.


Pukujen kanssa ei ole niin väliä, kunhan on tartania

Sharyn McCrumbilla on dekkari, jossa murha tapahtuu tällaisilla skottifestareilla. Sheriffi tulee suoraan sisällissodan taistelusta, "reenacting". Käydään seuraava sananvaihto:

The sheriff put the phone back on his belt. "Yep. I sure will be glad to finish this ase. We need get this park back to normal, too."
"For the Civil War reenactment?"
"Right. I still got practices to schelude. And then after that, I'll have to come back up there next weekend, be cause the park is being used by the SCA."
"Is that the group that dresses up in armor and hold jousting tournaments? Those eople are crazy", sniffed the Chattan Maid of the Cat.
"I agree with you there, ma'am", said Confederate Colonel Lightfoot McDonald.


Unionin majuri

Reenacting on erityisesti amerikkalainen leikki. Mikä sota tahansa kelpaa, mutta sisällissota on erityisen lähellä amerikkalaisten sydäntä. Pienimmätkin taistelut esitetään joka vuosi uudelleen (vaikka talvisota voidaan siirtää kesään, koska silloin mukavampi telttailla ulkona). Homma pyörittää myös laajaa teollisuutta, koska esiintyjät hankkivat asujen lisäksi kaikkea muuta mahdollista myrskylyhdyistä valjaisiin. SCA, keskiaikaleikki, on juurtumassa Suomeen - larppaajat pitävät siitä ja meillä on oikeita lavasteita. Keskiaikaisia markkinoita pidetään mm. Turussa.

Science fiction -esiintyminen on ollut suomalaista huvia jo parikymmentä vuotta. Olen itsekin ollut Jyväskylässä paikalla, kun Enterprise ajoi ojaan (aluksena toimi muistaakseni konemestarin isän auto) ja ällistyneet jyväskyläläiset poliisit keräsivät koko miehistön putkaan selvitellessään tapausta. Onneksi juhlaunivormut eivät vioittuneet haaksirikossa. Mr. Spock herätti erityistä ihailua poliisilaitoksella.


Kuva ei ole Suomesta, mutta yhtä hienoja virityksiä täälläkin nähdään


1 Comments:

Blogger Hillitty Kukko said...

Leikkiminen on kivaa! Vaikka ilman asianmukaista tilaisuuttakin, kotona. Puvut ja asut ovat kiehtoneet minua aina lapsuuden Prinsessaajasta lähtien :)

6:47 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home