maanantaina, huhtikuuta 11, 2005

Grace O'Malley


Grace's Castle ja kuningatar Elisabeth

Englannissa ja erityisesti Irlannissa tunnetaan suurta mielenkiintoa Grace O'Malleytä kohtaan. Naismerirosvot ovat muodissa. Grainne Ni Mhaille, englantilaisille Grace O'Malley, on historiassa tunnettu kohtaamisestaan kuningatar Elisabethin kanssa. Molemmat olivat silloin noin kuudenkymmenen, ja kohtaamisen on täytynyt olla mielenkiintoinen. Grace oli purjehtinut, sotinut ja rosvonnut 16-vuotiaasta asti. Elisabethin kanssa hän keskusteli latinaksi. Elisabeth oli viihdyttänyt pöydässään merirosvoja koko hallintonsa ajan - Drake, Hawkings ja Raleigh olivat rikastuttaneet kruunua ryöstösaaliillaan. Grace taas oli ansainnut elantonsa itselleen, klaanilleen ja lapsilleen mereltä - mikä ei tarkoittanut turskasaaliita.

Grace syntyi 1530 Owen O'Malleyn tyttäreksi ja purrjehti isänsä kanssa. 16-vuotiaana Grace meni ensimmäistä kertaa naimisiin Donal O'Flahertyn kanssa. Donal kuoli 1565 taistelussa Joycen klaanin kanssa. Grace ei saanut leskenosaansa O'Flahertyiltä, joten hän meni ja perusti oman laivaston. Myöhemmin hän nai Richard Burken. Toisten mukaan Grace ja Richard erosivat vuoden kuluttua, toisten mukaan pysyivät naimisissa Richardin kuolemaan asti. Discovery Channelin mukaan he tulivat hyvin toimeen keskenään ja olivat liikekumppaneita; he vain eivät kyenneet elämään samassa linnassa.

Kun Grace oli jäänyt uudelleen leskeksi, hän palasi merirosvokuningattaren elämään. Kuningattaren luo hän päätyi, kun kuvernööri Sir Richard Bingham sai hänet vangiksi ja vaikka Grace pääsi vapaaksi useiden kuukausien vankeuden jälkeen (hänen klaaninsa miehet antautuivat vangeiksi hänen sijastaan), Sir Richard riisti O'Malleyn klaanilta kaiken maaomaisuuden. Grace kääntyi suoraan Elisabethin puoleen ja sai audienssin, joka herätti aikalaisten mielikuvituksen.

Vaikka hurjimmat tarinat tästä kohtaamisesta eivät ole tosia (Grace tuskin purjehti ylös Thamesia kanuunat paukkuen), ladyt pääsivät sopimukseen, ja Grace kuoli 1603 linnassaan Grace's Castlessa (kuvassa esiintyvä puolustuslinna - Grace ei kieriskellyt ylellisyydessä) eikä taistelussa, vaikka tällaistakin tarua kerrotaan - hän oli sentään kuollessaan 73-vuotias. Sir Richard kutsuttiin Englantiin ja kuoli epäsuosiossa.

Romanttisia tarinoita ja asiallisia historioita Gracesta riittää. Irlannilla on kovin vähän kuuluisia naisia tarjottavana. Merirosvokuningatar sopii hyvin Cathleen ni Houlihanin maan tunnukseksi.

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Kuningattaren pöydässä tuskin oli merirosvoja vaan kaappareita. Tosin monet saattoivat harrastaa molempia, mutta merirosvot toivotettiin kaikkialla suoraan hirteen jos kiinni saatiin. Kaappareiden tehtävä oli heikentää vihollisen huoltoa ja kauppaa. Kaappareilla oli hallituksen kaapparikirja ja muistaakseni jonkinlaiset normitkin. Merirosvot elivät täysin säätelemättömässä ympäristössä Karibian meren ja meksikonlahden ympäristön loputtomilla ei kenenkään -pikkusaarilla.

1:30 ip.  
Blogger Mette said...

Kaapparin ja merirosvon välinen ero oli veteen piirretty viiva. Kirja "Merirosvon metsästäjä" on täynnä hyviä esimerkkejä.

10:34 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home