keskiviikkona, huhtikuuta 06, 2005

Musiikki-instrumentteja


Laulavat kivet

Kiinan arkeologit ovat löytäneet 500 savesta valmistettua musiikki-instrumenttia ylhäisten haudoista Itä-Kiinan Jiangsun provinssista. Haudat ajoittuvat Sotivien kuningaskuntien ajalle, n. 500 eKr. Musiikki-instrumentit ovat kellonmuotoisia saviruukkuja, joita kutsuttiin nimellä Fou. Zhang Min, Nanjingin museon arkeologisen instituutin johtaja, sanoi, että aikaisemmin musiikki-instrumenttejä olisi pidetty tavallisina saviruukkuina, mutta nyt ne on tunnistettu soittimiksi, joilla on kaunis, hauras ääni. Fou oli suosittu instrumentti Sotivien kuningaskuntien aikana ja jo edeltävinä vuosisatoina, Kevään ja Syksyn aikana.

Oudon musiikin galleriassa on kuvia ja ääninäytteitä joistakin todella oudoista soittimista. Mukana on esimerkiksi harpsicordi, joka on tehty 100 000 Lego-palikasta ja yllä olevassa kuvassa esiintyvät "laulavat kivet". 100 jokikiveä Cascade-vuorilta, Tyyneltä mereltä ja Applegate-joelta on kiinnitetty soittimen kielillä kaikupohjaan ja ripustettu kaareen. Esiintyjät tanssivat ja hivelevät kieliä pihkan peittämillä hansikkailla. Esitys on yhdistelmä tanssia, ääntä ja kivien harmonista muotoa. Muita gallerian soittimia ovat mm. olutpullourut, stalaktiitteja luolassa soittavat urut ja aiolinen tuuliharppu.

Musiikki-instrumenttien museossa on mm. kuvia klassisista kitaroista ja enemmän tietoa aiheesta kuin maallikko koskaan on kuvitellut tarvitsevansa.

2 Comments:

Blogger tommi said...

Harpsicordi on suomeksi cembalo. Tämä on muuten paras uutuusblogi minkä tiedän.

5:06 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Joo, Mette on uskomattoman tuottelias. Äänestin samoin. JE

10:09 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home