sunnuntaina, maaliskuuta 27, 2005

Vihreä Mies


Vihreä Mies ranskalaisesta kirkosta

Tiheässä lehtipuumetsässä on helppo nähdä lehvästössä kasvot. Tuulen ravistaessa lehtiä kasvot ilmestyvät, katoavat ja ilmestyvät taas. Yli Euroopan lehtimetsäalueilla tunnetaan myyttinen hahmo, Vihreä Mies, usein pelottava, joskus hyväntahtoinen, aina outo.

Hahmo esiintyy useissa kirkoissa koristeena. Joskus se on lehdistä muodostunut pää, kuten yllä. Toisinaan pään suusta tulee lehtiä. Joskus ihmispäätä ympäröi lehtiköynnös. Toisinaan, kuten hahmoa tutkinut Mike Harding toteaa, kasvoilla on kissamaiset piirteet. Tampereella on Hämeenkadun varrella kaksi suihkulähdettä, jotka ovat ilmettyjä Vihreän miehen hahmoja.

Vihreän miehen merkitystä ei ole ratkaistu. Ehkä siinä yhdistyy monta eri hahmoa. Harding on huomannut, että päät näyttävät usein mestatuilta tai kuristetuilta. Silmät pullottavat, suu on tuskaisessa irvistyksessä. Kristinuskoa edeltäneet kelttiuskonnot koristelivat temppelinsä irti hakatuilla päillä; vihreät miehet voivat olla kesytetty muisto näistä villeistä menoista. Toisaalta kevään juhlakulkueissa esiintyy vihreän miehen lehtiin puettu hahmo, joka esittää viljaa, joka kylvetään maahan, nousee kuolleista ja ravitsee ihmiset; Jack-on-the-Green, kuten hahmo Englannissa tunnetaan. Tämä on ilmeinen vuosikuningas-seremonia. Vihreän miehen hahmo esiintyy toisinaan naisen hahmon kanssa. Kevätkuningas ja viljakuningatar ehkä.

Joskus Vihreä mies edustaa metsien, vieraan ja pelottavan tuottamaa kauhua. Runossa "Sir Gawaine ja Vihreä Ritari" Vihreä mies haluaa mestata ritarin, joka pelastuu vain ihmeen kautta. Vihreään pukeutunut Robin Hood on eräs Vihreän miehen ilmentymistä.

Suomessa ei ole tällaista hahmoa mytologiassa, mutta eipä meillä ole ollut lehtimetsiäkään. Kuusikossa on vaikea erottaa kasvoja lehvästössä.

2 Comments:

Blogger tommi said...

Kiitti vaan. Nyt ei sitten uskalla enää mennä mökkimetsään.

4:37 ip.  
Anonymous os said...

Robert Holdstockhan on kirjoittanut paljonkin näistä kelttiläisistä myyteistä ja vihreästä miehestä. Muistaakseni ainakin kirjoissa Holvi metsään ja Metsän henget hän esiintyy.
Kannattaa tutustua jos ei Holdstock vielä ole tuttu.

8:01 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home