lauantaina, maaliskuuta 19, 2005

Etelätuulen tuomaaOdotamme parhaillaan, että tuuli kääntyy etelään ja tuo kevään Suomeen. Etelästä on jo tullut muuttolintuja, osa laivalla. Aamulehti 19.3.2005 kertoo, että Rostockista Hankoon matkaavan laivan ympärillä pyöri noin 2000 kiurua. Linnut olivat matkalla Suomeen tulivat sumun yllättämiksi. Kiurujen joukossa oli muitakin lajeja, mm. harmaahaikara ja sarvipöllö. Linnut pyrkivät muuttamaan yhä aikaisemmin ja Keski-Euroopassa on jo hyvin keväinen sää.

Myös perhoset saapuvat kevään mukana. Monet perhoslajit talvehtivat, mutta esim. kaali- ja lanttuperhoset tulevat Suomeen Virosta tuulten mukana. Ilman kevätmuuttajia näitä perhoslajeja ei Suomessa tavattaisi, niiden talvehtiminen on heikko. Nokkosperhonen tiettävästi talvehtii.

Valitettavasti Virosta tulee myös siitepölyä. Ensimmäiset siitepölyhiukkasten aallot - leppä ja paju ja pähkinäpuu, kuten Aale Tynnin runossa - tulevat piakkoin, ja koivun siitepöly tulee Keski-Euroopasta asti, pahoina keväinä heti pääsiäisen jälkeen. Sitä riemua sitten kestää syksyyn asti, koska koivun jälkeen kukkivat heinät.

Mahtoiko Aale Tynni olla allergikko, vai sattumaltako hänen runossaan luetellaan juuri kevätkukkijoita:

Leppä ja paju ja pähkinäpuu,
vettä vihreää -
ohitse saaren huoleton
sorsa viilettää.

Tiedätkö, että saari on
patsaan kaltainen,
jos sitä kasoo altapäin,
pohjaa kulkien?

Voi siis kokea saariston
näinkin, altapäin;
pilarimetsä loppumaton
luolain hämäräin.