tiistaina, maaliskuuta 15, 2005

Maailman vanhin laiton maahanmuuttaja


Cui Yu Hu

Rouva Hu tuli vuonna 1995 Australiaan vierailemaan japanilaisen ottotyttärensä Motoko Otanin ja tämän aviomiehen luokse. Rouva Hu oli silloin 95-vuotias. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että hänellä ei ollut mitään aietta palata Harbiniin, Mongolian rajalle, jossa hänellä ei ollut elossa yhtään sukulaista, mutta tätä yksityiskohtaa ei ole mainittu ulkisuudessa.

Cui Yu Hu oli adoptoinut 3-vuotiaan Motokon 60 vuotta sitten, japanilaismiehityksen aikana. Myöhemmin tytär muutti Australiaan. Rouva Hu tuli maahan vierailijaviisumilla. Viisumin loputtua 12 kuukautta myöhemmin perhe teki tiedusteluja lentoyhtiöissä. Yksikään ei ottanut vastuulleen haurasta 95-vuotiasta. Niinpä rouva Hu jäi laittomasti tyttärensä perheeseen.

Vuonna 2001 perhe alkoi hakea Cui Yu Hulle ikääntyvän vanhemman maassaololupaa. Prosessi kesti neljä vuotta. Sitä vauhdittivat rouva Hun lisääntyvät sairaalakäynnit. Maassaololupa olisi taannut myös ilmaisen MediCaren. Ongelmana oli, että rouva Hun vierailuviisumi oli vanhentunut. Sääntöjen mukaan hänet olisi pitänyt heti karkottaa.

Kun rouva Hu täytti 104 vuotta 8. maaliskuuta, hän sai onnittelusähkeen pääministeri John Howardilta ja tämän vaimolta. Samassa postissa tuli karkotusmääräys. Perhe teki heti asiasta julkisen ja esitti anomuksen senaattori, maahanmuuttoministeri Amanda Vanstonelle. Senaattori teki vuorokaudessa päätöksen myöntää rouva Hulle ikääntyvän sukulaisen maassaololuvan - ei siis ikääntyvän vanhemman lupaa. Senaattori Vanstone on antanut melko noloja lausuntoja asiasta, varmaan siksi, että juttu levisi laajalti julkisuuteen vuorokaudessa, ja monessa maassa tehtiin snidejä huomautuksia; yhden jutun mukaan Vanstone haluaisi lähettää vanhan rouvan uimalla kotiin. Huomautuksia on esitetty myös siitä, että 104-vuotias sai pysyvän asumisoikeuden, jota hän ei enää kauan tarvitse.

Rouva Hu itse on tulkin välityksellä esittänyt Buddhan siunausta ministeri Vanstonelle ja toivottanut, että tämä ystävällinen rouva saisi ilon elää 100-vuotiaaksi.

Uiguuritasavalta, josta rouva Hu on kotoisin, ylpeilee iäkkäistä asukkaistaan; maassa on maailman korkein määrä yli 100-vuotiaita. Australia voi saada pitää rouva Hun vielä pitkään.