maanantaina, maaliskuuta 14, 2005

Eevan rinnatKun Michelangelo paljasti Sixtuksen kappelissa "Viimeinen tuomio" -maalauksensa, paavin seremoniamestari Biagio da Cesena paheksui alastomia tuomittuja ja ilmoitti, että maalaus sopisi paremmin kylpytaloon kuin paavin kappeliin. Michelangelo maalasi hänet Minoksena, käärme säädyllisesti lanteiden peittona ja aasinkorvat päässä. Biagio sai viimeisen naurun. Michelangelon kuoltua paavi määräsi Danielo di Volterran maalaamaan säädylliset lannevaatteet kaikille tuomituille. Niitä ovat restauroijat poistaneet kohta kaksikymmentä vuotta.

Yhdysvalloissa ollaan viime aikoina oltu kovasti Biagion kannalla. Kiistan aiheena ovat Eevan rinnat. Kahdessa eri taidegalleriassa, Michiganin Rosevillessä ja Texasin Pilot Pointissa, on taiteilija tuomittu, kun hän on pannut näytteille muunnelman "Aatamin luomisessa" esiintyvästä Eevasta paljaine rintoineen. Jutuista on noussut kohu. Ilmeisesti monet amerikkalaiset ovat tuomion kannalla. Kun Floridassa taidekauppa pisti kadulle näytteille Michelangelon Daavidin jäljennöksen, floridalaisnainen nosti oikeusjutun.

"I didn't even know it was art," Johnson said. "To me, it's just a naked man standing on the side of the road. Once the girls saw it, I found myself in a position where I had to explain what a penis is."

Hankala tilanne, vaikkakin ehkä opettavainen tytöille. Oikeusministeri John Ashcroft tuskin tukee taiteen oikeuksia. Hänen väitetään määränneen budjettiin huomattavan summan julkisten alastomien veistosten peittämiseksi.

Amerikassa peitellään rintoja ja häpyjä. Saudi-Arabiassa sensorin työ on vieläkin rasittavampi. Henri Broms työskenteli Saudi-Arabiassa 80-luvulla ja hän kertoo kirjassaan "Saudisamppanjaa", että länsimaiset lehdet tulivat ulkolaisille työntekijöille sensuurin läpi. Kaikki alaston- ja uimapukukuvat oli revitty pois, ja kaikista shampoomainoksista oli sutattu mustalla tussilla piiloon liehuvat hiukset.