lauantaina, maaliskuuta 26, 2005

Pimeää pääsiäistä


Marzanna-kulkue

Pääsiäinen, kuten useimmat kristilliset juhlapyhät, on sekoitus pakanallisia tapoja ja kristillistä merkitystä. Tämä luonnollisesti johtuu siitä, että kirkko käytti hyväkseen valmiita juhlia luodessaan uutta perinnettä.

Puput ja tiput periytyvät kevään hedelmällisyysjuhlista. Hedelmällisyyden jumalatar Pohjois-Euroopassa vaihdellen "Ostare, Ostara, Ostern, Eostra, Eostre, Eostur, Eastra, Eastur, Austron ja Ausos", kuten Beda, 600-luvun oppinut, kirjoitti, on antanut nimensä englanninkieliselle pääsiäiselle, Easter.

Eastre oli myös kelttiläinen sana lähteelle. Tämä tuo kuvaan lisää myyttistä sekoitusta. Kelteillä oli runsaasti pyhiä lähteitä, jokia ja järviä, joihin heitettiin uhrilahjoja ja myös uhrattavia ihmisiä. Hedelmällisyysjuhlien pääajatus on usein talven kuolema kevään tieltä tai viljan kuolema, jotta se voisi nousta oraalle. Monissa uskonnoissa uhrattiin nuori mies, jumalattaren puoliso.

Johtuneeko kristinuskon torjuvasta suhtautumisesta näihin menoihin vai onko itse jumalattaren uhraaminen myös ollut vanha perinne, mutta naishahmon rakentaminen kuivista oksista ja heittäminen veteen on monin paikoin pääsiäismenojen kohokohta. Susan Cooperia lukeneet muistavat "Vihreän noidan", ja Puolassa lapsilla on tapana rakentaa Marzanna-nukke, kuljettaa sitä kylien läpi ja heittää lopuksi veteen.

Mahdollisesti Pohjolan trulliperinne liittyy myös tähän ajatusrakennelmaan. Syynä voi myös olla ajatus, että vuoden käänteessä voi varastaa mustalla magialla toisen vilja- ja karjaonnen ja kääntää se itselleen. Ruotsissa tavattiin piirtää navetan oveen karikatyyri vanhasta noidasta. Meidän nykyiset virpojamme ovat yhdistelmä Pohjanmaan trulliperinteestä ja Karjalan onnen toivottajista, jotka vitsoivat hedelmällisyyttä (enkä malta olla mainitsematta roomalaisten Lupercaliaa, jossa alastomat nuoret miehet vitsoivat lapsettomia naisia!).

Pääsiäispyhien nimet ovat tässä ketjussa: palmusunnuntai eli virposunnuntai, malkamaanantai, tikkutiistai, kellokeskiviikko, kiirastorstai, pitkäperjantai, lankalauantai, sukkasunnuntai eli pääsiäissunnuntai. Lankalauantai olisi väännös ruotsalaisesta sanasta "långlördag". Kristinusko selitti trullit sillä, että aika pitkäperjantaista pääsiäissunnuntaihin on aika ilman Kristusta, jolloin pahan voimat ovat irrallaan.


Hukutettu Marzanna