sunnuntaina, maaliskuuta 20, 2005

Missä on Dora Kentin pää?


Dora Kent ja Alcorin kryonisia säiliöitä

Kuolemattomuuden toivo saa ihmiset tekemään kaikenlaista. Siitä saa myös hyvän liikeyrityksen. Yhdysvalloissa ruumiiden tai pelkkien päiden säilöminen nestemäiseen typpeen on suosittua. Idea on, että joskus tulevaisuudessa, kun lääketiede kehittyy, säilötyt voidaan ottaa esiin, herättää henkiin ja parantaa. Pelkille päille voidaan kasvattaa uudet ruumiit.

Alcor oli alan pioneeriyrityksiä. Sen presidentillä Michael Darwinilla oli innokas avustaja, Saul Kent. Saulilla taas oli vakavasti sairas 83-vuotias äiti. Dora poti mm. dementoivaa aivosairautta ja osteoporoosia. Hän sai lisäksi keuhkokuumeen. Saul ja Alcorin ryhmä päättivät kryonisoida Doran pään mahdollisimman pian kuoleman jälkeen. He siirsivät hänet Alcorin tiloihin. Viikon odotuksen jälkeen joulukuun 11. vuonna 1987, Dora kuoli. Hänen päänsä irroitettiin ja siirrettiin typpitankkiin.

Kaiken kiihkon keskellä joukko unohti, että paikalla ei ollut lääkäriä eikä siis kuolintodistustakaan. Seuraavana päivänä sellainen yritettiin hankkia. Lääkäri oli ymmärrettävästi ymmällään, koska ruumiilta puuttui pää. Ruumiin kunto osoitti kuitenkin kiistatta, että kuolema oli johtunut keuhkokuumeesta, ja Doran ruumis tuhkattiin.

Paikkakunnan sheriffi ei ollut tyytyväinen. Heräsi epäilys, että Doran pää oli irroitettu hänen hengissä ollessaan. Juttu siirtyi syyttäjälle. Alcorin tiloihin tehtiin joukkoryntäys. Kaikki typpitankit, tietokoneet, kemikaalit ja kaksi saksanpaimenkoiraa otettiin huostaan. Enin osa tavaroista, mukaan lukien koirat, palautettiin muutaman päivän kuluttua. Tutkijat löysivät mm. Dora Kentin kädet, mutta pää oli kateissa.

Oikeusjutun käsittelyä vaikeutti se, että kyseisessä Kalifornian piirikunnassa syyttäjän ja kuolinsyyntutkijan osastot olivat jossakin määrin sekavassa tilassa. Murhatuksi epäillyn tytön ruumis oli hiljakkoin vahingossa luovutettu kuolleen miehen perheelle ja tuhkattu. Kuolinsyyntutkintaa hoitava aviopari oli myynyt talonsa, ja autotallista löytyi 24 laatikkoa, jotka olivat täynnä ihmisten jäännöksiä. Pariskunta oli niin innoissaan työstään, että he toivat ruumiita kotiin ja avasivat niitä viikonloppuisin takapihan puutarhapöydällä. Ei siis ihme, että Dora Kent -syytteistä ei loppujen lopuksi tullut mitään.

Saul Kent hankki uuden yhtiökumppanin nimeltä Bill Faloon. Bill uskoi myös kryoniikkaan. Hän puki aina lentomatkoille päähänsä asbestihupun siinä toivossa, että jos kone syttyisi tuleen, hänen päänsä pelastuisi ja voitaisiin säilöä. Vaikeuksiin kumppanukset joutuivat 90-luvulla myydessään suurin määrin rohtoja, joiden piti parantaa syöpä, AIDS, influenssa, seniliteetti ja kaihi joidenkin muiden tautien ohella. Toisten rohtojen oli tarkoitus vaikuttaa lisäämällä seksuaalisuutta ja pidentämällä elämää 75%.

Vuosien oikeustaistelun jälkeen todettiin, että aineet eivät sentään olleet vahingollisia, ja Kent pääsi vapaaksi. Hän siirtyi puuhaamaan sellaisten yhdistysten parissa kuin "Immortality Institute" ja "Life Extension Foundation", jonka presidentti hän on. Alcor puolestaan on nykyään menestyvä liikeyritys. Kaikkien näiden käänteiden aikana kukaan ei ole saanut vastausta yhteen kysymykseen:

Missä on Dora Kentin pää?

Alcorin väki vakuuttaa nähneensä sen viimeksi vihreässä laatikossa ennen poliisien tuloa. Mylläkässä pää katosi. Utuinen huhu sijoittaa sen 90-luvulla johonkin Etelä-Floridan varastorakennukseen. Saul Kent ei kerro mitään. Kiinnostava tarina - paremminkin novelli - kuvaa Saul Kentin kuljettamassa Doran päätä koko matkan Kaliforniasta Floridaan, jossa hän kiipeää Disneylandissa Tuhkimon linnan torniin. Urbaani legenda väittää, että Walt Disney on upotettu kryonitankkiin ja tankki on kätketty Tuhkimon linnaan. Täällä Saul avaa Disneyn tankin ja vaihtaa Disneyn pään tilalle Doran pään. Tankissa on tilaa vain yhdelle.