maanantaina, huhtikuuta 04, 2005

Terrin jälkeen


Terri Schiavo

Terri Schiavon tapaus on osoittanut selkeästi, miten suuri ero Euroopan ja Yhdysvaltojen lainsäädännöllä on silloin, kun laki voidaan tulkita moraaliselta kannalta. Molemmin puolin Atlanttia tosin suuri enemmistö kansalaisista on selkeästi sitä mieltä, että elämän ja kuoleman kysymykset eivät kuulu lakitupiin, vaan ovat lääkärin, potilaan ja omaisten asioita. Silti erot vain kasvavat.

Terry Schiavon kaltainen tapaus sattui Hollannissa vuonna 1974. Ineke Stinissen vaipui koomaan keisarinleikkauksen aikana. Vuotta myöhemmin hänen aviomiehensä pyysi poistamaan hänen syöttöputkensa. Lääkäri kieltäytyi. Aviomies jatkoi taisteluaan vuoteen 1989 asti, jolloin oikeus teki ratkaisunsa. Sen mukaan syöttöputki on sairaanhoitotoimi, joka voidaan lopettaa, ellei ole järjellistä mahdollisuutta paranemiseen. Lääkäri poisti letkun, ja yhdentoista päivän kuluttua Ineke kuoli.

Sveitsissä vapaaehtoinen eutanasia on laillinen tietyillä ehdoilla. Sveitsiin matkustaa parantumattomasti sairaita muualtakin Euroopasta saadakseen lopun kärsimyksilleen. Ranskassa puidaan tänä vuonna lakia, joka sallisi lääkärin lopettaa hoidon, josta ei enää ole apua potilaalle. Laille antaa vauhtia Vincent Humbertin tapaus. Hän jäi auto-onnettomuudessa sokeaksi, halvaantuneeksi ja mykäksi ja on ilmaissut selvästi halunsa kuolla osoittamalla tekstiä peukalonsa vähäisillä liikkeillä.

Englannissa juttuja käydään läpi tapaus tapaukselta. Parhaillaan oikeudessa on vakavasti vammaisena syntyneen lapsen tapaus. Vanhemmat haluavat hoitoa jatkettavan, lääkärit eivät. Saksassa hoito lopetetaan, jos potilas itse ilmaisee selvästi tämän suuntaisen tahtonsa, joten Terri Schiavon hoitoa ei siellä olisi lopetettu. Suomessa saattohoito on hyväksytty, kun paranemisen toivoa ei enää ole.

Euroopassa linja on siis selvästi hoidon lopettamisen tai eutanasian suuntaan. Yhdysvalloissa Terri Schiavon tapaus vaikuttaa päinvastoin. Kymmenessä osavaltiossa valmistellaan jo uusia lakeja, esimerkiksi Kansas ja Alabama ovat jo poistaneet tai poistamassa holhoojan oikeutta ratkaista parantumattomasti sairaan hoitokysymyksiä. Michican menee yksityiskohtiin. Koska Terrin aviomies asuu jo toisen naisen kanssa, Michican on ajamassa läpi yksityiskohtaista lakia, jonka mukaan avionrikkoja ei saa ratkaista letkuissa elävän puolisonsa kuolemasta. Kiinnostavaa nähdä, muuttaako Florida lakia, joka sallii potilaan suullisen tahdon ratkaista hoidon lopettamisen; sehän oli perusteena Terri Schiavon tapauksessa.