maanantaina, maaliskuuta 28, 2005

Mohawk-leijona Samson


Samson hiukset kerittyinä

Hai-kefin eläintarhassa lähellä Tel Avivia on kaksi nuorta berberileijonaa, Samson ja Delilah. Helmikuun puolivälissä Samson alkoi kompuroida kuin hullun lehmän tautia poteva vasikka. Eläinlääkärit diagnosoivat taudin kalloluiden liikakasvuksi, joka vaivaa usein eläintarhaleijonia. Se yhdistetään A-vitamiinivajaukseen. Kallon luut kasvavat sisäänpäin ja painavat aivorunkoa ja selkäytimen yläpäätä. Se vaikuttaa leijonan liikeratoihin ja on lopulta kuolemaksi.

Merav Shamir on eläinlääketieteen neurologian spesialisti Jerusalemin Yliopistossa. Hän päätti yrittää leikkausta, jota koskaan ennen ei ole kokeiltu. Tautia ei ole havaittu yhdessäkään leijonassa ajoissa, mutta Samson voisi olla ensimmäinen.

Samsonille tehtiin tomografia tilan varmistamiseksi. Sitten Merav Shamir aloitti 9-tuntisen leikkauksen apunaan tautiin aikaisemmin kuolleen leijonan ruumiinavauskuvat. Luuaines oli tunkeutunut syvälle aivoihin. Leikkauksessa oli poistettava varovasti kaikki ylimääräinen luu ja varottava samalla, ettei mukaan tulisi yhtään aivokudosta eivätkä verisuonet vahingoittuisi. Leijonan anatomiaa ei tunneta kovinkaan hyvin ja tässä tapauksessa aivojen tila oli jo epänormaali.

Leikkaus onnistui ja Samson toipui. Se on nyt palannut Delilahinsa luo. Jälleennäkeminen oli lämmin. Samson on tällä hetkellä läintarhassa kävijöiden lemmikki. Leikkausta edeltävä karvojen poisto jätti sille Mohawk-harjan, joka on katselijoiden mielestä riemastuttavan söpö.

Tohtori Shamirin mukaan viimeinen harminaihe on, että leijonan harja kasvaa takaisin ja peittää arven leikkauksesta, josta operaatioryhmä on ansaitun ylpeä.