torstaina, maaliskuuta 31, 2005

Sensorin elämä


Orhan Pamuk

On se joskus vaikeaa, sensorin elämä. Turkissa, Ispartan Sütçülerin piirikunnassa paikallinen hallintovirkamies Mustafa Altinpinar sai tietoonsa, että kirjailija Orhan Pamuk oli ulkomailla esittänyt mielipiteitä armenialaisten kansanmurhasta. Altinpinar vetäisi herneen nenäänsä.
Hän julisti viime tiistaina:

"Tämä niin kutsuttu kirjailija, joka viime aikoina on saanut julkista huomiota, on tehnyt suurta vahinkoa Turkin kansalle ulkomailla esittämillään lausunnoilla. Kansakunnalla on oikeus puolustautua tämän vähemmistöjä kannattavan rasistin loukkauksilta. Niinpä määrään, että kaikki valtion kirjastot etsivät tämän yksilön kirjat ja tuhoavat ne."

Altinpinar lisäsi Anatolian uutispalvelulle:
"Annoin määräyksen reaktiona Pamukin lausuntoihin niin kutsutusta kansanmurhasta. Tämä on henkilökohtaista."

Keskiviikkona Ispartan kuvernööri Isa Partak peruutti määräyksen sanoen, että Altinpinar oli käyttänyt valtaansa väärin. Niinpä Pamukin kirjat saisivat jatkaa elämäänsä Turkin kirjastojen hyllyillä lukuunottamatta yhtä pientä juttua: ne on kielletty jo aikaisemmin jonkin muun lausunnon vuoksi. Pamukin kirjoja on voitu kääntää kahdellekymmenelle kielelle, hän on voinut saada Irlannin kirjallisuuspalkinnon Dublinissa vuonna 2003, mutta ainuttakaan hänen kirjoistaan ei löydy yhdestäkään julkisesta kirjastosta Turkista.

1 Comments:

Blogger Antonio Hicks said...

i was just browsing through the blog world searching for the keyword posters and it brought me to your site. You have a great site however it is not exactly what i was looking for. Good luck on your site. sincerely, antonio.

7:13 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home