perjantaina, huhtikuuta 08, 2005

Pyhä Johannes Paavali IIJohannes Paavali II on kuolemansa jälkeen kerännyt Roomaan miljoonia ihmisiä. Jotkut ovat eronneet työstään päästäkseen Roomaan, kuten televisiossa haastateltu tulikivenkiukkuinen puolalainen mies (hän ei kaikkien vaivojensa jälkeen päässyt katsomaan paavin ruumista). Toiset "huutavat koko yön hallelujaata kurkku suorana", kuten ärtynyt roomalaisnainen valitti. Miljoonat ovat varmoja siitä, että paavi julistetaan pyhimykseksi ja mahdollisesti vauhdilla.

Vatikaani on varsin tarkkana pyhimystensä suhteen. Johannes Paavali II itse julisti pyhimykseksi suurimman ihmismäärän vuosiatoihin: 482 uutta pyhimystä liittyi kalenteriin hänen paaviusaikanaan ja 1337 julistettiin autuaaksi. Vatikaanin sääntöjen mukaan autuaaksi julistamiseen tarvitaan ainakin yksi todistettu ihmeteko, joka on johtunut henkilön rukoilemisesta tämän kuoleman jälkeen. Pyhimykseksi julistaminen vaatii kaksi täten tehtyä ja todistettua ihmetekoa. Koska useimmat ehdotetut ihmeet ovat lääketieteellisiä laadultaan, Vatikaanilla on 100 tohtorin asiantuntijajoukko tutkimassa näitä ihmeitä. Paranemisen on oltava äkillinen, täydellinen ja pysyvä ja ilman lääketieteellistä syytä.

Vatikaanissa on viime aikoina levinnyt ajatus, jonka mukaan vaatimus ihmeistä on anakronistinen, ja paaville oli jo esitetty uusi formula. Sen perusteella pyhimykseksi julistamiseen riittää sankarillinen elämä ja kaikkien kristillisten hyveiden noudattaminen. Jos uusi paavi, kuka hän sitten tuleekaan olemaan, hyväksyy tämän formulan, Johannes Paavali II voi hyvinkin liittyä pyhimysten joukkoon.

Ihmeitä on jo alkanut putkahdella. Meksikossa 19-vuotias Heron Badillo väittää sairastaneensa 15 vuotta sitten leukemiaa. Paavi suuteli häntä Zacatecain lentokentällä, ja sen jälkeen Heronin ruokahalu palasi. Nyt hän on täysin parantunut.

Ikävä kyllä Heron Badillo ei kelpaa pyhimyksen ihmeteoksi. Ensinnäkin paavi oli tapahtuman aikaan elossa, toiseksi 4-vuotias Heron ei ollut etukäteen rukoillut paavia, ja kolmanneksi paranemista ei ole vahvistettu Vatikaanin tarkkojen sääntöjen mukaan.

Eläkäämme kuitenkin toivossa. Miljoonien Pietarinkirkon aukiolle kerääntyneiden ihmisten joukosta luulisi lähikuukausien aikana löytyvän kaksi parantunutta.