maanantaina, marraskuuta 21, 2005

Mongolit Bagdadissa



Mongolisotilaat paraatissa

Presidentti Bush on ensimmäisenä valtion päämiehenä matkannut Mongolian pääkaupunkiin Ulanbaatariin kehuakseen mongolien demokratiaa ja kiittääkseen Mongolian osallistumista Irakin sotaan. Rumsfeld ehti jo käydä Mongoliassa ja sai lahjaksi hevosen.

Mongolian demokratiaa ei voi pahasti moittia ainakaan paperilla, vaikka mongolit itse myöntävät, että parantamisen sijaa on. Mongoliassa asuu noin 2,3 miljoonaa mongolia, loput 8 miljoonasta asuvat Sisä-Mongoliassa, joka kuuluu Kiinalle, ja Venäjällä. Mongolit ovat vieläkin suureksi osaksi paimentolaisia ja elävät klaaniyhteisössä. Uskontona on buddhalaisuus. Vuonna 1206 pikkupäällikön poika Timujin sai kerättyä klaanit hallintaansa, hänelle annettiin Genghis kaanin (Suomessa Tsingis-kaani) arvonimi ja hän lähti ratsumiehineen muuttamaan historiaa.

Mongoliarmeijan menestyksen salaisuus olivat arohevonen ja komposiittijousi. Näiden voimin mongolit loivat yhden maailman suurimmista valtioista. He tulivat Bagdadiin vuonna 1258, valloittivat kaupungin ja tuhosivat sen maan tasalle. Eurooppaan ehdittyään heiltä oli puhti poissa. John Keegan esittää ansiokkaan analyysin mongoliratsuväestä kirjassaan "Sodankäynnin historia". Hänen mukaansa mongolit tarvitsivat aroa, koska he kuluttivat hevosvoimiaan nopeammin kuin pystyivät tuottamaan lisää ratsuja. Mongolisoturilla oli yleensä sotaretkellä noin 20 hevosta. Ne tarvitsivat laidunta, vettä ja lepoa. Kun huoltolinjat venyivät liian pitkiksi, hevoset loppuivat. Siinä tuli vastaan luonnollinen raja.

Toinen tekijä mongolien vetäytymiselle Euroopasta oli klaanien löyhä liittorakenne. Kun Genghis-kaani kuoli, valtio vähitellen hajosi. Kirjailija Axel Sandemose kuvasi tapahtumaa suunnilleen näin (ei sanatarkka lainaus, vaan muistinvarainen):

Tsingis-kaanin sotilaat valloittivat hänelle koko maailman. Sitten hän yhtäkkiä kuoli. Sotilaat eivät ymmärtäneet vitsiä ja saapastelivat kotiin.


Sillä tavoin se suunnilleen tapahtui, ja sen jälkeen mongolit pääasiassa pysyivätkin kotona. Koti on tietenkin laaja käsite kansalle, jonka maa-alueeseen kuuluu Gobin erämaa.

Nyt mongolit ovat siis toisen kerran valtaamassa Bagdadia 173 miehen voimin - lukumäärä vähän vaihtelee lähteestä riippuen. "Chicagon pojat" eivät tunnu kovin paljon kunnioittavan mongolijoukkoja. Ehkä heidän olisi pitänyt ottaa hevoset ja jouset mukaan.


2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

HMMM. "Mongolit ovat vieläkin suureksi osaksi paimentolaisia ja elävät klaaniyhteisössä."

Kävin toissa kesänä kuvaamassa noita mainitsemiasi klaaniyhteisöjä Ulan Batorissa.

9:01 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Matkakaverilla on muutama lisää. Ei käyty maalla, mutta sen mitä olen lueskellut Suomi-Mongolia-seuran jäsenlehteä pari vuotta, kyllähän se köyhyys siellä arolla on ihan omaa luokkaansa, ja elämäntapa vanhaa kunnon jurttakulttuuria.

8:37 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home