lauantaina, marraskuuta 19, 2005

Hebridien tanssivat kivet

Callanishin kivipiiriä

Stonehengen tietävät kaikki, mutta aivan yhtä yleinen tieto ei ole, että Britannia on täynnä kivikehiä, monet huomattavasti isompia ja upeampia kuin Stonehenge.

Ulko-Hebrideillä, Skotlannin rannikolla, on Lewisin saarella Callanishin (tai Calanaisin) nimellä kulkevia kivipiirejä useampiakin. Ne on ajoitettu 2500 eaa - 1800 eaa eli ainakin 500 vuotta Stonehengeä vanhemmiksi.

Kun kiviä alettiin tutkia vuodesta 1857 alkaen, turve oli peittänyt ne kahden metrin korkeudelle. Osa pienemmistä kivistä oli kokonaan peitossa, samoin huomattavimman kivikehän, Callanish I:n, viereen myöhemmin rakennettu kamarihauta.

Kiville ei ole sattunut isoa vahinkoa, vaikka 1860-luvulla yhdestä kivestä katosi yläosa. Se löydettiin myöhemmin paikalliseen kiviaitaan muurattuna ja palautettiin paikoilleen. Samoin palautettiin kiven osa, jota kanniskeli lauttaa odottava juoppo.

Kaksi vuotta sitten löydettiin louhimo, josta Callanishin kivet ovat kotoisin. Löytö on tärkeä, koska Stonehengen ja Aveburyn kivien lähtöpaikkaa ei koskaan ole onnistuttu selvittämään. Callanishin louhimolöytö viittaa tutkijoiden mielestä siihen, että kivien louhintapaikka on tärkeämpi kuin pystytetyt kivet. Tutkija Richards sanoi löydöstä:

"What is great from our point of view is that it shows the area where the stones came from may have been significant," he said. "It adds extra weight to the theory that the place the stones came from had a sacred nature.

"The circles may have taken centuries to go up, one by one. People have tended to see these things as temples. But I think the significance of the process was the dragging of the stones and their size and quality."

Aubrey Burl uskoo, että antiikin viitaukset Apollon temppeliin kaukana pohjoisilla saarilla voi tarkoittaa Callanishia. Teksteissä mainitaan Plejadit, jotka nousivat kesäpäivän tasauksen aikaan juuri Callanish I:n käytävän suunnassa 1800 eaa. Toinen tutkija viittaa Capella-tähteen, joka näkyi toisen Callanishin käytävän suunnassa myös 1800 eaa.

Olipa kivien pystyttäjillä mikä taivaallinen ilmiö tahansa mielessään, kivikehät ovat taatusti näkemisen arvoiset. Jos joku onnistuu vierailemaan Hebrideillä, ei pidä myöskään unohtaa Harris-tweediä, jota kudotaan sekä Lewisillä että läheisellä Harrisilla. Harris-tweed on todennäköisesti maailman arvostetuinta kangasta, joka valmistetaan ainoastaan 100% villasta ja kehrätään, kudotaan ja värjätään käsin näillä saarilla. Mahdollisesti jo kivikehien pystyttäjät pukeutuivat Harris-tweediin, jonka he värjäsivät paikallisista levistä saadulla tummanpunaisella väriaineella. Siinä olisi ollut palkintoa antiikin tutkimusmatkailijoille.


Minulla oli kerran tilaisuus ostaa Harris-tweedinen kävelypuku juuri tätä tummanpunaista, mutta hinta hirvitti. Mietin yön yli ja palasin kauppaan. Joku oli ehtinyt ensin. Vieläkin harmittaa.