tiistaina, marraskuuta 08, 2005

Marie Celeste
Ihmeellisiä katoamisia muistellessa mainitaan aina "Marie Celeste". Vuonna 1872 priki "Dei Gratia" hinasi Gibraltarin satamaan "Mary Celeste" -nimisen prikin, jonka alus oli löytänyt kellumassa yksinään Azorien luota. "Mary Celesten" kapteeni, kapteenin vaimo ja kaksivuotias tytär sekä seitsemän miehistön jäsentä olivat kaikki kadonneet. Laivan kaksi luukkua oli auki ja sisäosat veden vallassa. Kamiina oli kaatunut ja kaikki kapyysissä sekaisin pitkin lattioita. Vene oli poissa ja aluksen kyljillä oli riippunut köysiä alas veteen todistamassa kiireistä laskeutumista veneeseen. Lastina oli spriitä tynnyreissä. Lastia tutkittaessa todettiin, että yhdeksän tynnyriä oli tyhjinä. Merkkejä verestä tai muusta taistelusta ei löytynyt.

Todennäköisimpänä syynä "Mary Celesten" arvoitukseen pidetään, että spriitynnyrit olivat vuotaneet aluksen ruumaan. Kun kapteeni antoi avata luukut tarkistaakseen lastin tilan, ulos pöllähti alkoholihöyryjä, jotka saattoivat aiheuttaa pienehkön räjähdyksen. Kapteeni käski mahdollisesti kaikki veneeseen pelätessään, että lasti räjähtää. Sitten laivan saattoi yllättää myrskynpuusta ("Dei Gratian" kapteeni oli kirjannut lokiin 7-8 päivän ajalta myrskytuulia), hinausköysi irtautui ja laiva pääsi tuulessa karkuun. Veneessä olijat todennäköisesti tuhoutuivat myrskyssä.

Seuraavaksi kehiin astuu aloitteleva kirjailija Arthur Conan Doyle, joka myöhemmin loi kuolemattoman Sherlock Holmesin. Hän käytti hyväkseen lehtijuttua "Mary Celestestä" ja loi lyhyessä kertomuksessaan "F. Habakuk Jephson's Statement" "Marie Celesten", aavelaivan, jossa löydettäessä kahvi oli kuumana kupeissa, meri oli niin tyyni, että ompelukoneen silkkinen puola oli vielä paikoillaan, etukannella oli verentahrima miekka ja veneet kannella teloissaan. Tästä tarinasta lähti purjehdukselleen aavelaiva "Marie Celeste".

"Marie Celeste" on liitetty kaikkiin meren arvoituksiin - useat Internet-sivut yhdistävät sen Bermudan kolmioon, vaikka Azorit eivät ole siellä päinkään. (Ei ole moni muukaan Bermudan kolmioon liitetty hylky.) Useimmiten on korostettu laivan virheetöntä kuntoa, puoliksi syötyä aamiaista, yksinäistä laivakissaa - se taisi olla Edgar Allan Poelta kotoisin - ja muita mystisiä, joskin perättömiä tarinan piirteitä. Ihmisten katoamisesta on syytetty paitsi Doylen novellin kapinaa, myös jättiläistursasta, joka olisi vienyt kaikki ihmiset kannelta, tai avaruusolentoja - ensimmäinen UFO-sieppaus. John Mansfield on kirjassaan "Kultainen kukko" käyttänyt loistavasti hylättyä laivaa - kirjassa teeklipperi uppoaa, mutta veneisiin pelastautunut miehistö löytää tyhjänä toisen klipperin ja purjehtii sen Englantiin. Hylätyn "Kultaisen kukon" on miehistö jättänyt kapteeninsa käskystä - kapteeni on tullut hulluksi ja uskonut saaneensa jumalallisen ilmestyksen.

Ilman kirjailijoita "Mary Celeste" ei olisi purjehtinut mystiikan maailmaan. Tyhjiä laivoja löydettiin tämän tästä.

To put the whole thing in perspective, when the court in Gibraltar had settled this matter (they were more concerned in ownership of the Vessel and the cargo, rather than solving any mystery) their next case was the forgotten derelict Vessel 'The Latin'.

Neither was the 'Mary Celeste' the only vessel found abandoned, in April 1849 the Dutch Schooner 'Hermania' was found dismasted but otherwise sound, with the Captain, his wife, child and crew missing, and in February 1855 the 'Marathon' was found in perfect order abandoned.

Jäämerellä on oma aavelaivansa. Vuonna 1931 rahtialus "Baychinco" purjehti Alaskan vesillä, kun se juuttui jäihin. Myrsky nousi ja kapteeni pelkäsi jään ruhjovan aluksen. Hän siirsi miehistönsä jäälle, ja kun myrsky laantui, "Baychinco" oli lähtenyt yksin matkaan. Se on nähty ja yritetty turhaan tavoittaa jäiden keskelta useita kertoja, viimeksi vuonna 1964. "Baychinco" saattaa yhä purjehtia Pohjoisnavan merivirroissa.

1 Comments:

Blogger ths said...

Muistelen joskus lukeneeni suhteellisen tuoreesta vastaavanlaisesta tapauksesta. Huvijahti löytyi tyhjänä mereltä. Kaikki aluksessa olleet olivat kadonneet jälkiä jättämättä. Tämän tapauksen selitys oli, että jahdilla olleet olivat todennäköisesti hypänneet mereen uimaan, mutta kukaan ei ollut muistanut ensin laskea portaita, joita pitkin he olisivat päässeet takaisin alukseen.

8:26 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home