sunnuntaina, lokakuuta 30, 2005

Diwali
Intiassa alkaa ensi viikolla hindujen suurin juhla, diwali. Diwali, sanskritissa deepavali, tarkoittaa valojen riviä, ja sitä juhlitaan sytyttämällä pieniä lamppuja tai kynttlöitä, moderneilla hinduilla neonvaloja ja ilotulituksia.

Eri osissa Intiaa kunnioitetaan eri jumaluuksia, mutta kaikki diwalin kohteet ovat hindulaisuuden pääjumalia. Heihin kuuluvat Lakshmi, rikkauden ja kauneuden jumalatar, jolla diwalin kolmas päivä, lakshmi puja, on omistettu. Etelä-Intiassa kunnioitetaan Kalia hänen roolissaan hedelmällisyyden jumalattarena. Kalin toinen rooli on tuhoaja.

Diwalina musietaan myös Raman ja hänen Sitansa paluuta neljäntoista vuoden karkotuksesta takaisin kotiin. Raman ja Sitan tarina kerrotaan Ramayanassa, Intian toisessa suuressa eepoksessa. Diwalin aikana esitetään tansseja ja näytelmiä, jotka kertovat katkelmia Raman elämästä, Sitan ryöstöstä, sodasta demoneja vastaan ja Hanumanin ja hänen apinasotureidensa taistelusta demonikuningas Ravanaa vastaan.

Diwali on myös uuden vuoden alku, jolloin kirjanpitäjät sulkevat kirjansa ja aloittavat uuden kirjanpidon. Viiden päivän juhlaan liittyy myös paljon pyhiinvaelluksia ja muuta matkustamista.

Itsenäisen Intian olemassaolon ajan juhlaan on valitettavsti liittynyt myös kiihkeää kahakointia muslimien ja hindujen välillä. Yhtään diwalia ei ole vietetty ilman, että Kalin synkempi minuus on saanut verta juodakseen. Sellainen on Intia.