sunnuntaina, lokakuuta 23, 2005

Razza uimarirottaTämä ei ole Razza

Rotta huiputti tiedemiesryhmää yli neljä kuukautta Uudessa Seelannissa. Tarkoitus oli tutkia rottien käyttäytymistä asumattomalla ja rottavapaalla 10 hehtaarin saarella nimeltään Motuhoropapa. Rotalle pantiin radiokaulus ja sen liikkeitä tarkkailtiin neljän viikon ajan. Sitten se oli tarkoitus taas pyydystää. Rotta, nimeltään Razza, vältti kaikki loukut ja ansat kymmenen viikon ajan. Siinä vaiheessa kauluksen radiosignaali katosi. Tutkijat olivat täysin ymmällään, kunnes viereisen saaren, Otatan, rannalta löytyi rotan jätöksiä. Razza oli kyllästynyt Motuhoropapaan ja uinut 400 metrin matkan Otatalle.

Uudessa elinympäristössään se vältteli yhä kaikkia pyydystyskeinoja ja jopa vainukoiria, kunnes yli neljän kuukauden vapauden jälkeen pingviininlihasyötti koitui Razzan kohtaloksi.

Tutkijoiden kunnioitus rottien nokkeluutta kohtaan on loikannut pilviin. Ei ihme, että rotat ovat valloittaneet lähes koko maapallon ja levinneet valtamerien saarille. Rottien uintiennätys on tutkituissa oloissa 600 metriä, mutta kukaan ei tiennyt, että ne suuntaavat aavalle merelle näin reippaasti ja rohkeasti.

1 Comments:

Blogger ths said...

Tulee mieleen kysymys, tietävätkö rotat mihin suuntaan kannattaa lähteä uimaan vai hyppäävätkö ne vain veteen ja lähtevät optimistisesti satunnaiseen suuntaan. Ja kuinka monta rottaa on mahtanut hukkua yltiöoptimisminsa vuoksi (se on kai sitten sitä luonnonvalintaa).

4:50 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home