torstaina, lokakuuta 13, 2005

Mikä ihmeen Kabardi-Balkaria?Kaukasus

Kaukasuksen vuoristo Mustanmeren ja Kaspianmeren välissä erottaa Euroopan Aasiasta. Se on ehdottomasti sekavin nurkkaus, missä politiikkaa ja historiaa voidaan tehdä. Kaukasuksen alueella puhutaan 40 eri kieltä ja vuroistoalueen yli ovat lukuisat valloittajat kulkeneet mongoleista saksalaisiin. Joka laaksolla on oma kaanikunnista periytynyt valtiomuodostelmansa. Kabardi-Balkaria (tai Kabardino-Balkarija) sijoittuu suunnilleen Abhasian ja Tsetsenian väliin. Pääkaupunki on Naltsik, yllä olevassa kartassa Nalcik.

Parhaiten alueen merkillisen ja monimutkaisen historian ja väestön hahmottaa (ainakin minä hahmotan) ajattelemalla heitä tserkesseinä. Tserkessit olivat vuosisatojen ajan kuuluisia kauneudestaan, ja tserkessiorjat olivat haluttuja. Egyptin hallitseva orjasoturiluokka, mamelukit, koostui pitkälti tserkesseistä, ja Turkin sulttaanien haaremeissa suosituimmat lempivaimot kuuluivat Kaukasuksen kansoihin. Venäjän ja Persian mahtien välillä Kaukasus taisteli itsenäisyydestään, kunnes Venäjä lopulta alisti kaikki pikkuvaltiot. Kun Neuvostoliitto kukistui, koko alue leimahti liekkeihin, jotka edelleen roihuavat. Sissisota on täällä aina ollut suosittua; historian perinteet ja maasto yhdistyvät luomaan ihanteelliset olot iske-ja-pakene -toimintaan. Stalin karkotti koko balkaariväestön 1944 samoin kuin tsetseenitkin. Kansan sallittiin palata vuonna 1957.

Kabardi-Balkaria on tuttu paikka vuoristokiipeilijöille. Maan alueella on Euroopan korkein vuori, Elbrus. Elbrus on sammunut tulivuori, johon antiikin ihmiset uskoivat Prometheuksen tulleen kahlehdituksi. Neuvostoliitto rohkaisi kiipeilijöitä matkaamaan Elbrukselle. Vuonna 1956 vuorelle kiipesi 400 vuoristokiipeilijän joukko. Komsomol-nuoret kävivät Neuvostoliiton aikana kiipeilemässä vuorella ja putoilemassa siltä. Vuoren rinteillä on nykyään hiihtokeskuksia.