lauantaina, lokakuuta 08, 2005

Hai nimeltä NicoleRamon Bonfil merkitsemässä valkohaita

Valkohai lempinimeltään Nicole näyttelijä Nicole Kidmanin mukaan on uinut Afrikasta Australiaan ja takaisin alle yhdeksässä kuukaudessa. Tämä on lyönyt tutkijat hämmästyksellä. He ovat arvelleet jo jonkin aikaa, että valkohaipopulaatiot Afrikassa ja Australiassa ovat geneettisesti yhteydessä, mutta he eivät ole sentään uskoneet näin laaja-alaiseen reviiriin.

Tutkija Ramon Bonfil ryhmineen on pyydystänyt 32 valkohaita Etelä-Afrikan rannnikolla. Haiden eviin on kiinnitetty kahdenlaisia suuntimalaitteita. Toiset laitteet lähettävät radiokutsun aina, kun hai ui lähelle pintaa. Toiset laitteet irtautuvat automaattisesti tietyn ajanjakson jälkeen, nousevat pintaan ja lähettävät tunnuskutsun. Tutkituista haista useimmat uivat Afrikan rannikkoa Mosambikin ja Etelä-Afrikan välillä, mutta Nicole suuntasi Australiaan. Siellä laitteiden toiminta lakkasi, mutta yhdeksän kuukauden kuluttua tutkimuksen aloituksesta Nicole-hain merkitty evä pulpahti taas näkyviin Afrikan rannikolla.

Nicole sukelsi matkansa aikana lähes kilometrin syvyyteen, mutta vietti suurimman osan ajastaan heti pinnan alla. Tutkijat arvailevat, että se käytti aurinkoa ja tähtiä suuntimiseen. Matkan tarkoitus saattoi heidän mukaansa olla puolison etsiminen.

Haiden laputtaminen ei ole ihan vaaratonta hommaa. Otukset pyydetään ensin koukulla. Sitten he uitetaan metalliseen "kehtoon" ja nostetaan 3-7 minuutiksi laivan kannelle. Siellä haihin kiinnitetään suuntimalaitteet, annetaan pistos rauhoittavaa ja vitamiineja ja pudotetaan otus takaisin mereen. Koko toimenpide kestää hektiset 15 minuuttia. Bonfilin mukaan vedestä nostettu hai on hämmästyttävän rauhallinen, mutta veteen palauttaminen on täpärää hommaa; siinä vaiheessa hait hurjistuvat. Yksikään hai tai tutkija ei vielä ole loukkaantunut projektin aikana.

Valkohait ovat nopeasti harvinaistuneet, mutta niistä tiedetään perin vähän. Sen vuoksi tutkimuksella on kiire. Huolestuttavin tieto on, että vaikka hait ovat rauhoitettuja Etelä-Afrikassa, ne uivat vesille, joissa ne ovat alttiina kalastukselle.

J.K. Nicole Kidmanilla on haiden kanssa sen verran tekemistä, että hän haluaisi uida vapaassa meressä yhdessä valkohaiden kanssa. Tämän innostuksen hän sai nähtyään filmin "Open Water".