lauantaina, lokakuuta 01, 2005

HyperionHyperion

Avaruus paljastaa koko ajan uutta ihmeteltävää. Cassini-Huygens -luotain ohitti 26. syyskuuta Saturnuksen kummallisimman kuun, Hyperionin. Hyperion on suurin epäsäännöllinen kappale aurinkokunnassa. Sen kierto akselinsa ja Saturnuksen ympäri ovat myös erittäin epäsäännölliset. Kuun arvellaan olevan kappale jostakin isommasta, mutta mistä?

Hyperion koostuu pääasiasta jäästä ja vähäisestä määrästä kiveä. Monet pienistä kuista muodostuvat samanlaisesta materiaalista. Hyperionin lähikuvat paljastivat sen koostumuksen ainutlaatuiseksi (toistaiseksi). Se näyttää pillijäältä. Teräväreunaisten kraatereiden pohjat ovat punertavan materiaalin peitossa. Tutkijat arvelevat, että kyseessä voisi olla muista Saturnuksen kuista irronnut pöly, mutta sitä on Hyperionissa enemmän kuin tuntuu mahdolliselta. Jään sulaminen voisi tuoda pölyä esiin, mutta mikä sitä olisi sulattanut?

Kuun mahdollinen lohkeamispinta (jos se on osa isommasta kappaleesta) on yhtä tasaisesti kraatereiden peitossa kuin "ulkopinta", joten Hyperion lienee muodostunut 4 miljardia vuotta sitten. Ensimmäinen lähikuva Hyperionista voi myös olla viimeinen. Cassini-Huygens ei kuvaa kuuta enää, ja muiden luotainten lähettäminen ei tällä hetkellä ole ohjelmassa. Jos muut instrumentit eivät anna lisätietoja, Hyperion jää yhdeksi monista avaruuden arvoituksista.

1 Comments:

Anonymous Nikhil said...

E Way Bill

12:54 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home