perjantaina, syyskuuta 23, 2005

Paluuta ei oleWilliam McArthur ja Valeri Tokajev

Vajaan kolmen viikon kuluttua kansainväliselle avaruusasemalle lähtevät amerikkalainen Bill McArthur ja venäläinen Valeri Tokajev. Tämän hetken tietojen mukaan vain Tokajevilla on paluulippu.

Avaruussukkulat lentävät vasta, kun polttoainetankit on korjattu. Valmistajalla oli tehdas New Orleansissa. He työskentelivät parhaillaan irtoilevan eristeen kanssa, kun Katrina iski. Puolet henkilökunnasta on yhä kateissa.

Yhdysvalloilla oli sopimus Venäjän kanssa henkilöstön kuljettamisesta Sojuz-raketeilla. Viimeinen sopimuksen mukainen matka on McArturin ja Tokajevin asemalle kuljetava raketti, joka paluumatkalla tuo kotiin amerikkalaisen John Phillipsin. Yhdysvaltain jatkuvasti voimassa olevat kauppasanktiot estävät NASAa ostamasta paluulippua McArturille. Sanktiot tulivat voimaan kuusi vuotta sitten, kun Yhdysvallat epäili Venäjän myyvän teknologiaa Iranille.

Nyt NASA ei voi tehdä muuta kuin pyytää kauniisti venäläisiä palauttamaan heidän kokeneen avaruuskävelijänsä (käynti avaruusasemalla vuonna 2000; kaksi avaruuskävelyä) Maan pinnalle.

McArthur, 54, pledged to stay aboard the space station "as long as it takes."
"I have every confidence that the station program won't abandon me," he said.Yhdysvaltain avarauusohjelma saattaa kohdata isompiakin ongelmia. Kutsu "Houston, Houston, do you read" kaikuu kuuroille korville, kun Houstonin keskus on Ritan tullessa evakuoitu ja kansainvälisen avaruusaseman hallinta on siirretty kokonaan venäläisille.