tiistaina, syyskuuta 20, 2005

Prinssi ArthurPrinssi Arthur

Historia on vaikea oppiaine, ja juuri siksi niin kiinnostava. Miten paljon Englannin historiaan vaikutti se, että Henrik VII:n esikoispoika, prinssi Arthur, kuoli 16 vuoden kypsässä iässä oltuaan naimisissa Katariina Aragonialaisen kanssa viisi kuukautta?

Katariina ja Arthur kihlattiin, kun Katariina oli 2-vuotias. Prinsessa koulutettiin huolellisesti Englannin tulevaksi kuningattareksi. Hänen äitinsä oli Isabella Katalonialainen ja isänsä Ferdinand Aragonialainen. Prinsessa tuli Englantiin juhlittuna ja hänet talutti alttarille sulhasen 13-vuotias veli Henrik, joka jo siinä iässä oli Arthur-veljeään isompi ja komeampi. Nuoripari vihittiin ja lähti kuherruskuukautta viettämään Ludlowiin, Walesin rajalle. Siellä sulhanen äkkiä kuoli. Yleensä kuolinsyyksi mainitaan tuberkuloosi, mutta myös hantavirusta on esitetty syyksi.

Englannin hovilla oli käsissään ongelma ja espanjalainen prinsessa. Henrik VII oli saita mies; hän ei halunnut luopua Katariinasta eikä hänen myötäjäisistään. Pattitilanne kesti, kunnes kuningas kuoli ja Henrik VIII tuli kuninkaaksi. Hän nai Katariinan romanttisessa "ritari valkoisen hevosen selässä" -puuskassa pelastaen prinsessan vaikeasta tilanteesta, jossa Katariinalla ei ollut edes rahaa ruokaan.

Avioliitto kesti lähes kaksikymmentä vuotta. Ongelma oli se, että yhteisistä lapsista yksikään ei elänyt vauvaiän ohi. Henrik rakastui useisiin Katariinan hovinaisiin. Katariina, hurskas espanjatar, ompeli käsin kuninkaan paidatkin, mutta mustasilmäinen, nokkela Anna Boleyn vei lopulta kuninkaan sydämen. Lapsettomuus sai Henrikin väittämään, että Katariinalla ja Arthur-veljellä oli ollut seksuaalinen suhde huolimatta Arthurin sairaudesta. Paavi ei antanut avioeroa, joten Henrik irroitti Englannin katolisesta kirkosta ja julisti itsensä Englannin kirkon pääksi. Loppu on historiaa.Jos Arthur olisi kestänyt hengissä edes niin kauan, että olisi siittänyt Katariinalle pojan, mikä olisi ollut Englannin ja koko Euroopan kohtalo?