lauantaina, syyskuuta 10, 2005

Pyhän joen hullun lehmän tauti?Polttohautaus

Hullun lehmän tautiin on etsitty syytä joka puolelta maailmaa. Ilmeinen syy on lehmille syötetty luujauho. Mutta mistä taudin aiheuttaja on joutunut luujauhoon? Lampaiden scrabies on esillä syntipukiksi. Syitä on haettu keinotekoisista lannoitteista, kuparista ja ties mistä.

Viimeisin idea syyksi on intialainen polttohautaus.

Polttohautausten jäänteet päätyvät usein jokiin, erityisesti Gangekseen, jonka rannalla monet haluavat tulla poltetuiksi. Jokiin heitellään tai päätyy muuten myös eläinten raatoja ja jäännöksiä. Intian köyhät luunkerääjät kokoavat rannoilta luita erottelematta, mistä ne ovat tulleet; ne jauhetaan ja myydään esimerkiksi Englantiin luujauhona ja rehun osana. Niin että jos jotkut vainajat ovat kuolleet Creutzfeldt-Jakobin tautiin...

Tässä voi olla perää tai sitten ei. Voihan olettaa myös, että osa Intian pyhistä lehmistä on kuollut nimenomaan hullun lehmän taudin kantajina ja jäännökset ovat suoraan päätyneet eläinrehuun. Joka tapauksessa pitäisi vähän katsoa, mitä lehmilleen syöttää eikä aina ostaa sitä halvinta. Globalisaation tulosta tämäkin.

Aikoinaan laulettiin: "Aamiaistiskit Uudenmaan ovat päivällispöydissä Kruunuhaan". Mutta intialainen vainaja englantilaisessa pihvissä? Parempi olla ajattelematta liian paljon.