torstaina, syyskuuta 08, 2005

AvaruustrikootRick Randomtyylikkäässä avaruuspuvussaan vuonna 1956

Avaruuspukuja suunniteltiin aikaisemmin tyhjiötä varten. Avaruuskävelyjä ja Kuussa käyntejä varten tehtiin pukuja, jotka paineistettiin sisältä ja vahvistettiin kaikkia mahdollisia repeämiä varten. Näin luotiin kömpelöt, kilpikonnan kuoren kaltaiset asut, jotka ovat tuttuja kaikista Apollo- ja avaruuskävelykuvista.

Nyt suunnitellaan menoa Marsiin. Kuussa astronautit huomasivat, miten vaikeasti pienetkin toiminnot sujuvat painepuvuissa. Nyt suunnitellaan elegantimpia, vartalonmyötäisiä asuja, joissa voi liikkua ja suorittaa monenlaisia tehtäviä.

Periaatteena on puristava vastapainepuku, avaruustrikoo. Se puristaa vartaloa viisi kertaa tukisukkia vahvemmin ja on valmisettu lycran kaltaisesta aineesta. Siihen on liitetty ulkoinen vartalosuoja.

"Pukua on kieltämättä vaikea saada päälle," sanoo suunnittelija.

Koska Marsin ympäristössä voi olla odottamattomia vaaroja, myrkyllisiä kemikaaleja, ehkä jopa biopohjaisia vaaroja, kuten vieraita viruksia, puvut ovat täynnä herkkiä sensoreita, jotka tarkkailevat kaiken aikaa sekä ympäristöä että puvun kantajan terveyttä. Tällaisia sensoreita käytetään jo nyt vaarallisissa ympäristöissä. Asuun kuuluu myös pallomainen kypärä, joka on tuttu varhaisista avaruussarjakuvista ja science fiction -kirjojen kansista. Taas kerran näemme, että ennemmin tai myöhemmin todellisuus ottaa kiinni taiteilijan mielikuvituksen.