tiistaina, elokuuta 30, 2005

Endorfiini
"Viimeisten tietojen mukaan villa tulee lampaista." Endorfiini, aivojen mielihyväaine, on todettu vaikuttavaksi aineeksi placebo-kokeissa. Terveille nuorille miehille on annettu suolaruiskeille leukaan. Ne ovat hyvin kivuliaita. He saivat myös piikkejä, joiden kerrottiin vähentävän kipua. Toimi. Aivot alkoivat erittää endorfiinia, aivojen omaa, morfiinia muistuttavaa mielihyvähormonia.

Sama endorfiini-yhteys on todettu myös homeopaattisten "lääkkeiden" yhteydessä. Tässäkin aivot vain "luulevat" saaneensa lääkettä, ja toimivat omia aikojaan. Edelleen sama vaikutus toimii esimerkiksi urheillessa. Ponnistus saa aivot erittämään hormonia, joka liittää yhteen tuskan ja mielihyvän. Tämäkö - mennäksemme ihmisen pimeälle puolelle - yhdistää sadistin ja masokistin?
Kehitystä ajatellen on täysin käsitettävää, että ponnistus herättää mielihyvää. Se viimeinen riuhtaisu on voinut olla välttämätön metsästäjille. Vieläkin hölkkä voi olla tärkeä tietokoneen ääreen jumittuville.

Joskus Maon aikaan meille näytettiin akupunktion avulla leikkauksista hymyilevinä selviytyviä potilaita. Oliko heidän salaisuutensa endorfiini vai rautainen tahdonlujuus? Entä tämän päivän ylisuorittavat jumppaajat? Ovatko he terveitä vai oman aivohuumeensa käyttäjiä?

1 Comments:

Blogger P.Nykanen said...

Maon aikana akupunktioleikkauksissa annettiin oikeaa morfiinia, muistan lukeneeni. Siis huijausta oli mukana.

10:26 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home