tiistaina, elokuuta 23, 2005

Karoshi
Japanilainen termi, joka tuli käyttöön vuoden 1969 jälkeen, on karoshi, "kuolema ylityöstä". Ensimmäiset tapaukset todettiin juuri vuonna 1969, jolloin siihen asti terve, perheellinen, 29-vuotias mies yhtäkkiä kuoli. Vuonna 1990 karoshi-kuolemia todetaan jo yli 10 000 vuodessa

Kun ylityötä tehdään yli 100 tuntia viikossa, elimistö pettää. Uupunut uhri kuolee yhtäkkiä sydänkohtaukseen tai aivohalvaukseen. Vaikka tilanne tiedetään, japanilaiset "salarymen", liikemiehet, jatkavat silti elämäntapaansa (ja kuolemantapaansa).

Japanilainen valokuvasivusto on täynnä kuvia kesken kaiken uupuneista liikemiehistä. Osa heistä ei enää herää. Ei olisi haitaksi Suomen tarmokkaiden, nuorten IT-alan ja vastaavien yrittäjien tutkiskella näitä kuvia ja miettiä asiaa sydämessään. AY-liike ei piruuksissaan ole taistellut työaika- ja ylityörajoituksista koko olemassaolonsa ajan. Kysymys on kirjaimellisesti elämän ja kuoleman asia.

1 Comments:

Blogger Tuazophia said...

Omituista, juuri eilen kuulin tästä ilmiöstä anopilta ja tänään sitten luen aiheesta sivuiltasi. Tosin minulle käy usein näin.

Tuo itse ilmiö on surullinen. Myös minun mieheni tekee paljon ylitöitä (it-ala...) ja huomaa selvästi miten työstressi vaikuttaa esim. jatkuvana väsymyksenä (vaikka nukkuisi hyvin), mutta onneksi ei sentään noin monista tunneista puhuta ja viikonloput hän on aina kotona. Silti joskus huolestuttaa...

10:16 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home