maanantaina, elokuuta 15, 2005

Lattea Maa
Mieluisasti kerrottu kansanuskomus on, että ennen Kolumbuksen matkaa ihmiset uskoivat Maan olevan litteä. Kaskunomaisesti kerrotaan, kuinka Kolumbukelta kysyttiin ilkeilevästi, miten pyöreä pallo pysyisi pystyssä, ja iski munan pöytään ja osoitti, että kaikki toimii, kun ottaa tarpeeksi ison vasaran.

Jo sangen varhaisessa vaiheessa useimmat ihmiset, jotka yleensä vaivautuivat ajattelemaan koko asiaa (tavalliset ihmiset hoitavat yleensä omia, tavallisia asioitaan eivätkä pohdi iltakaudet syvällisiä, filosofisia kysymyksiä), tiesivät maan olevan pyöreä. Kolumbuksen kiista koski Maan kokoa, ja siinä Kolumbus oli väärässä. Hän piti Maata pienempänä kuin se oli, mutta hänen onnekseen Amerikat tulivat vastaan.

Uskomus lattean maan uskosta liittyy kiistaan darwinismista. Taistelun kuumuudessa jotkut evoluutio-opin kannattajat ottivat lattean maan teorian esiin osoittaakseen, että Raamattuun uskovat ihmiset olivat yleisesti typeriä.

Jotkut ihmiset todella uskoivat latteaan maahan ja uskovat yhä. Charles K. Johnson, "Flat Earth Societyn" presidentti kuolemaansa vuonna 2001 asti, oli oikeastaan aika murheellinen hahmo. Hän asui keskellä autiomaata Australian aboriginaali-vaimonsa kanssa ja julisti uskoaan profeetan sinnikkyydellä.


"Wherever you find people with a great reservoir of common sense," he says, "they don't believe idiotic things such as the earth spinning around the sun. Reasonable, intelligent people have always recognized that the earth is flat."Jos Maa kerran on litteä, sitten seuraa itsestään selvänä asiana, että avaruuslennot ovat huijausta. Tässä seisovat UFO-uskovat ja litteän maan kannattajat samassa rintamassa olka olkaa vasten. Aika erikoinen liitto.

Johnsonin näkemyksen mukaan Maa näyttää juuri siltä kuin YK:n tunnus. Pohjoisnapa on keskipiste ja eteläreunalla on korkea jäämuuri, jonka taakse ei kukaan ole nähnyt.

Presidentti Johnsonille kävi onnettomasti. Hänen erämaatalonsa paloi ja sen mukana hänen kirjastonsa ja paperinsa. Hänen vaimonsa loukkaantui palossa pahasti ja joitakin vuosia myöhemmin kuoli. Charles K. Johnson puolusti uskoaan viimeiseen asti, huutavan ääni erämaassa.

"Flat Earth Society" ei kuollut Johnsonin mukana. Sillä on kannattajia ja keskustelupalsta. Tämä yhteisö liittyy voimakkaasti kreationismiin "nuoren universumin" kannattajiin ja Raamattuun.

Tehdäkseni asian mutkikkaammaksi, liikkeellä on toinenkin "Flat Earth Society". Tämän yhteisön sävy käy selvemmäksi, jos huomaa lukea kirjaimellisesti pienellä painetun:

The Flat Earth Society is not in any way responsible for the failure of the French to repel the Germans at the Maginot Line during WWII. Nor is the Flat Earth Society responsible for the recent yeti sightings outside the Vatican, or for the unfortunate enslavement of the Nabisco Inc. factory employees by a rogue hamster insurrectionist group. Furthermore, we are not responsible for the loss of one or more of the following, which may possibly occur as the result of exposing one's self to the dogmatic and dangerously subversive statements made within: life, limb, vision, Francois Mitterand, hearing, taste, smell, touch, thumb, Aunt Mildred, citizenship, spleen, bedrock, cloves, I Love Lucy reruns, toaster, pine derby racer, toy duck, antelope, horseradish, prosthetic ankle, double-cheeseburger, tin foil, limestone, watermelon-scented air freshner, sanity, paprika, German to Pig Latin dictionary, dish towel, pet Chihuahua, pogo stick, Golf Digest subscription, floor tile, upper torso or halibut.


Yhteisö tarjoaa myös kunniapalkintoa sille julkisuuden hahmolle, joka parhaiten torjuu kasvihuoneilmiön olemassaolon. Ja tässä on se kuoppa, johon kettu on kätketty. Varmemmaksi vakuudeksi "Flat Earth Society" vaatii, että Amerikan kouluissa opetetaan myös heidän oppiaan. Jos kerran kreationistit ovat saaneet oppinsa kouluihin, myös lattean maan teorialla on sama oikeus.