maanantaina, elokuuta 08, 2005

Ferdinand-härkäCivilón-härkä

Vielä härkätaisteluista. Taisteluhärät on jalostettu sukupolvesta toiseen agressiivisiksi. Ne kasvatetaan suurilla maatiloilla, joilla ne elävät vapaudessa. Kun ne ovat vasikoita, ratsastavat miehet työntävät ne seipäillä nurin. Jos vasikka nousee heti ylös ja hyökkää, siinä on taisteluhärän ainesta. Jos se epäröi, siitä tulee vasinkankyljys. Ne eivät koskaan tapaa muita kuin ratsastajia. Aikanaan ne erotetaan laumasta ja johdatetaan kuljetettavaksi areenalle erityisesti koulutettujen, kesyjen härkien lauman avulla samoin kuin Aasiassa koulutetaan norsuja.

30-luvulla Espanjassa nousi kuuluisuuteen Civilón-niminen härkä. Kuten Disneyn Ferdinand-härkä Civilón käyttäytyi lempeästi ja ystävällisesti. Sen huomasi ensimmäisenä eräs häristä huolehtiva entinen härkätaistelija. Civilón otti hänen kädestään ruohoa, sitten se antoi rapsuttaa itseään. Lopulta sitä voi lähestyä jalkaisin.

Koska Civilón oli taisteluhärkäsukua, sitä ei pidetty pelkurina. Sen käytöksen katsottiin pikemminkin edustavan mitä suurinta bravuraa; se ei tuhlannut voimiaan turhiin vastustajiin. Civilónia kokeiltiin jopa tuomalla sen läheisyyteen kouluokallinen lapsia. Se suhtautui heihin täysin välinpitämättömästi.

Civilónin corridasta Barcelonassa tuli yleisötapaus. Kun matadori astui areenalle harhauttamaan viitalla, Civilón hyökkäsi urheasti ja suoraan. Sitten tulivat picadorit ratsuineen. Civilón haavoittui pahoin, mutta puski rohkeasti ja suoraan kumpaakin hevosta vuorollaan. Yleisö alkoi vaatia sen henkeä, ja se myönnettiin. Tätä tapahtuu toisinaan erityisen urhean härän kohdalla.

Ongelma oli, miten saada haavoittunut härkä areenalta. Tilanhoitaja, Civilónin tuttu, istui katsomossa. Hän keräsi kourallisen heinää ja asteli areenalle. Yleisö hiljeni. Härkä hyökkäsi kohti. Mies ojensi ruohotukkua ja kutsui eläintä nimeltä. Civilón pysähtyi ja hieroi veristä turpaansa miehen rintaan. Kansa räjähti riemusta. Civilónin kasvattaja osti sen siitä paikasta takaisin.

Blasco Ibanezin härkätaisteluromaanissa "Verta ja hiekkaa" on liikuttava kohtaus, jonka innoittaja voi olla Civilón. Romaanin härkätilan omistaja ryntää kasvatttamansa, kuolevan härän luo areenalle, hieroo otsaansa sen turpaan ja kutsuu veristä eläintä hellittelynimillä. Ei ole tietoa, oliko Civilónin ja sen omistajan kohtaaminen yhtä tunnepitoinen. Tilanomistajan tarkoitus oli viedä Civilón tilalle ja käyttää sitä siitokseen. Härkätaisteluareenan johtaja ehdotti kuitenkin, että härkä saisi toipua haavoistaan ennen kuljetusta. Niin sovittiin.

Elettiin heinäkuuta 1936 ja Francon joukot aloittivat kapinansa, josta kehittyi Espanjan sisällissota. Kapinoivia sotilaita kerääntyi Barcelonaan. Maaliskuun 17. päivän yönä he löysivät Civilónin, ampuivat ja söivät sen. Aamun sarastaessa 18. heinäkuuta 1936 alkoi Espanjan sisällissota.